Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sobotka připustil změnu zákona o církevních restitucí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 1. července 2016 11:25
Sobotka připustil změnu zákona o církevních restitucí

Předseda vlády ČR a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Autor: ČSSD

Praha - Zákon o církevních restitucích by se podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mohl upravit podle toho, jak dopadnou soudní spory o vlastnictví majetku, o něž církve usilují. Sobotka to včera uvedl ve Sněmovně při interpelacích. ČSSD má revizi církevních restitucí ve svém programu, premiér její naplnění dosud podmiňoval dohodou s církvemi. Změnám není nakloněna ani koaliční KDU-ČSL.

"Budeme mít určitou analýzu dopředu a pak samozřejmě v reálném čase budeme vědět, jak dopadly jednotlivé soudní spory a jak zasáhly do konstrukce zákona. Na základě toho bychom to měli vyhodnotit, eventuálně bychom měli zareagovat změnou zákona," řekl předseda vlády.

Před okresními soudy se začátkem června vedlo či připravovalo 367 sporů, ve kterých církve žalují Státní pozemkový úřad (SPÚ). Domáhají se určení vlastnického práva k nemovitostem, jež stát nechce v restitucích vydat, protože podle něj nejsou jeho majetkem. Vyplývá to z materiálu vládního výboru, který monitoruje proces majetkového vyrovnání státu s církvemi.

Další stovky sporů eviduje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Podaných žalob bylo ke konci března celkem pravděpodobně přes 500.

Podávání žalob církvemi kritizovala také Asociace krajů. Podle jejího předsedy Michala Haška (ČSSD) církve často žádají obecní majetek, za nějž církve podle zákona dostávají finanční náhradu. Církev se brání tím, že usiluje o majetek, při jehož převodu na obce prý byl porušen zákon a s majetkem se spekulovalo.

Jihočeský kraj kvůli tomu navrhl zdanění finančních náhrad, které dostávají církve za majetek nevydaný v restitucích. Sobotka tuto iniciativu ale kritizoval jako prvoplánovou snahu sbírat volební body, která by neobstála před Ústavním soudem. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek návrh označil za "oživování mrtvoly".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)