Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jen ticho a modlitby. Papež František navštívil Osvětim

Ze světa / / Vlastní zpráva / 30. července 2016 14:39
Jen ticho a modlitby. Papež František navštívil Osvětim

Vchod do koncentračního tábora v Osvětimi
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Osvětim - Třetí den své návštěvy Polska věnoval papež František návštěvě nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Viditelně otřesený papež během se během samotné návštěvy k ničemu nevyjadřoval, o prohlídce Osvětimi promluvil až během večerního programu. „Svatý otec František chtěl, aby jeho návštěva promlouvala skrze ticho. Návštěva v nacistickém vyhlazovacím táboře probíhala v téměř absolutním mlčení. František tu ještě nikdy nebyl. Ticho však, aby mohlo promluvit, potřebuje více času než slova, “ sdělil Andrzej Majewski SJ, programový ředitel Vatikánského rozhlasu, který Františka doprovázel.

Svatý otec postavil na pomník obětem tábora rozsvícenou lucernu a v tichosti se pomodlil. Polský vrchní rabín Michael Schudrich po chvíli ticha zazpíval žalm Z hlubin volám k tobě, Hospodine. V polštině pak přednesl žalm farář Stanislaw Ruszała ze vsi Markowa nedaleko Rzeszova. Odtud totiž pocházela rodina Ulmů, vyvražděná 24. března 1944 za ukrývání Židů. Německá policie tehdy zavraždila tři židovské rodiny i manžele Józefa a Viktorii, která byla v poslední měsíci těhotenství a jejich šest dětí. Rodině Ulmů přiznal Yad Vashem posmrtně titul Spravedlivý mezi národy, kterým Židé označují lidi nežidovského původu, kteří přispěli k záchraně Židů před holocaustem.

Po prohlídce místa se papež setkal s dvanácti přeživšími bývalými vězni. U každého z nich se zastavil, potřásl si s nimi rukou a políbil je na obě tváře. ‌„Je velice výjimečná věc, že papež, který je velmi citlivý k lidské bídě a ponižování, byl schopen navštívit toto místo, kde byli lidé přivedeni až na nejnižší stupeň degradace,“ řekla 75letá Lidia Maksymowiczová televizi TVN, která byla v Osvětimi více než dva roky jako malé dítě.

Na závěr návštěvy vyhlazovacího tábora zapsal papež do návštěvní knihy prosbu o odpuštění. „Pane, měj smilování se svými lidmi. Pane, odpusť takovou krutost,“ napsal španělsky. 

František je třetím papežem v řadě, který do Osvětimi přijel. Zatímco Jan Pavel II. sloužil v táboře eucharistii a Benedikt XVI. ve své promluvě rozjímal nad zločinem spáchaným příslušníky jeho národa, František neměl žádné veřejné vystoupení, ale návštěvu věnoval tichým modlitbám a setkáním s přeživšími.

Po návštěvě Osvětimi se František vypravil do krakovské dětské nemocnice, kde se setkal s vážně nemocnými dětmi, z nichž řada byla odkázána na kolečková křesla či napojena na přístroje. František se u každého z nich zastavil s povzbudivým gestem. Papežova pětidenní návštěva Polska potrvá do neděle.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)