Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Jesenicko zamíří v sobotu tisíce věřících na Pouť národů

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. září 2016 18:22
Na Jesenicko zamíří v sobotu tisíce věřících na Pouť národů

Kostel Panny Marie Pomocné ve Zlatých Horách
Autor: mariahilf.hyperlink.cz

Zlaté Hory (Jesenicko) - Několik tisíc věřících zaplní v sobotu poutní místo Panny Marie Pomocné u Zlatých Hor na Jesenicku. Sejdou se zde na Pouti národů, která má zdůraznit propojení Čechů, Němců a Poláků s historickými kořeny tohoto místa. Všechny tři národy zde symbolicky budou při mši zastupovat i představitelé církve. Akce má v severním cípu Olomouckého kraje dlouholetou tradici, loni se jí účastnilo 3000 lidí.

"Smyslem pouti je setkání národů, které mají k sobě blízko, a toto poutní místo je spojuje z hlediska společné historie. Je to výraz i toho, že nám záleží na tom, abychom spolu spolupracovali a že je důležitější vzájemné smíření, odpuštění a chuť jít dál, než křivdy, které se tady mezi těmito národy staly v minulosti," řekl dnes ČTK Martin Dýma z duchovní správy poutního místa.

Němce k tomuto místu pojí předci, až do poloviny 20. století zde žili sudetští Němci. "Ti lidé, co přijíždějí z Německa, jsou jejich potomci nebo jsou nějakým způsobem spojeni s těmi, co odtud byli vyhnáni. Úcta z polské strany zde byla již před druhou světovou válkou a pokračovala i nadále, z české strany sem přicházejí lidé, kteří tady žijí nyní," řekl Dýma. Tradičně nejpočetnější zahraniční skupinu poutníků tvoří Poláci.

Věřící dříve vycházeli společně od zlatohorského areálu Bohemy po 3,5 kilometru dlouhé křížové cestě vedoucí lesem. Letos program začíná v 09:30 až na poutním místě. Součástí bude společná modlitba, následovat bude mše, kterou tradičně slouží zástupci církve ze všech tří zemí. Letos se jí zúčastní ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz a polský biskup Pawel Stobrawa a za německou stranu Joachim Giela.

Historie poutního místa, kam před druhou světovou válkou přicházelo ročně na 100.000 věřících, začala v roce 1647. Tehdy tu podle legendy byla z vyšší moci před švédskými vojsky zachráněna matka a její právě narozené dítě. Od té doby lidé vzývali na tomto místě Pannu Marii jako pomocnici a ochránkyni nenarozeného života. Nejprve se klaněli obrazu pověšenému na stromě, poté vznikl poutní obraz a v polovině 18. století tu byl vystavěn kostel. O sto let později komunisté poutní místo zavřeli. Obraz putoval po okolních farnostech, podařilo se ho tak zachránit pro lepší časy.

Kostel Panny Marie Pomocné musel být ale vybudován znovu. V roce 1973 ten původní dal komunistický režim zbourat. Nový kostel vznikl péčí sdružení pro obnovu tohoto místa a byl postaven za 25 milionů korun z darů věřících. Novodobá historie poutí ve Zlatých Horách se píše od roku 1995, kdy byl nový chrám vysvěcen.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)