Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Z Hradu vyrazilo svatováclavské procesí s reliéfem Panny Marie

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 27. září 2016 16:06
Z Hradu vyrazilo svatováclavské procesí s reliéfem Panny Marie

Palladium země české
Autor: Tisk.cirkev.cz

Praha - Z Pražského hradu vyrazilo procesí poutníků s kopií kovového reliéfu Panny Marie, takzvaným palladiem země české. Směřuje na Václavské náměstí, zastaví se u Sněmovny i magistrátu. Zároveň projde místa spojená se svatým Václavem a Karlem IV. Procesí předznamená středeční Národní svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi, která se tradičně koná u příležitosti svátku svatého Václava.

Pouť zahájila mše v kostele Všech svatých, který byl císařskou kaplí, poté věřící zamířili do sousedního svatojiřského kláštera k hrobu babičky světce Václava Ludmily a svatováclavské kaple v katedrále svatého Víta. Dalšími zastávkami jsou chrám svatého Mikuláše, kostel svatého Františka na Křižovnickém náměstí, místo mariánského sloupu na Staroměstském náměstí a Týnský chrám, kde je umístěn obraz Panny Marie Rynecké.

Věřící se dnes modlili také za moudrou správu města, republiky a celého světa. "Vládcové lidí, kteří teď držíte žezla, ctěte moudrost, abyste kralovali navěky," zaznělo při mši. Procesí se zastavilo proti vchodu do síla prezidenta, kde se za něj pomodlilo. Později zamířilo do kaple Poslanecké sněmovny a před vchod do pražského magistrátu.

Celé procesí zakončí později odpoledne Svatováclavské zastavení u sochy světce na Václavském náměstí. Kardinál Dominik Duka tam promluví k věřícím.

Palladium země české, kovový reliéf zobrazující Pannu Marii s Kristem, podle legendy darovala sv. Václavu jeho babička sv. Ludmila, která ho dostala od sv. Metoděje. Český kníže jej nosil celý život na prsou až do svého skonu. Na konci třicetileté války se ho zmocnili Švédové. Darovali ho do Vídně, odkud bylo roku 1650 v průvodu přeneseno do Prahy a do Staré Boleslavi. Reliéfu, který je trvale umístěn ve Staré Boleslavi, je připisována ochranná moc nad českými zeměmi. Loni byl přidán na seznam národních kulturních památek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)