Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťanský pracovník Petr Jašek zatčený v Súdánu stanul před soudem

Ze světa / juml / ČTK / 18. října 2016 20:05
Křesťanský pracovník Petr Jašek zatčený v Súdánu stanul před soudem

Petr Jašek
Autor: repro Hlas mučedníků

Chartúm/Praha - Rozsudek prvoinstančního súdánského soudu nad českým občanem Petrem Jaškem padne možná ještě letos. ČTK to dnes řekla česká velvyslankyně v Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová, jejíž úřad má působnost také pro Súdán. Pondělní přelíčení s Jaškem nezměnilo přesvědčení české diplomacie, že důkazy obžaloby jsou velmi slabé. Jašek je prý v celkem dobrém stavu. Český křesťanský misionář byl zadržen loni v prosinci a spolu s trojicí Afričanů čelí obvinění z protistátní činnosti.

Soudu v Chartúmu 17. října se podle Kuchyňové Šmigolové zúčastnil i český diplomat. Přelíčení podle něj vypadalo obdobně jako předchozí stání. Slovo měla stále obžaloba, která předkládala své důkazy. V průběhu jednoho až dvou příštích přelíčení má již být ponechán prostor obhajobě. Soud první instance by tak mohl vynést verdikt ještě do konce letošního roku, domnívá se Kuchyňová Šmigolová.

"Poslední stání nijak nezměnilo naše přesvědčení, které sdílí i obhájce pana Jaška, že předkládané důkazy jsou velice slabé a nepodporují tvrzení obžaloby," uvedla česká velvyslankyně v Káhiře a bývalá náměstkyně ministra zahraničí.

Český diplomat podle Kuchyňové Šmigolové s Jaškem v Chartúmu asi hodinu hovořil a potvrdil jeho poměrně dobrý fyzický i psychický stav. Česká diplomacie se snaží Jaška dostat ze Súdánu, kde byl podle ní na misionářské misi. K jeho okamžitému propuštění vyzvali čeští europoslanci.

Některé servery, které se případu věnují, tvrdí, že čtveřici hrozí až trest smrti, to však česká velvyslankyně v Egyptě zpochybnila.

Organizace Release International na svém webu napsala, že čtveřice je obviněna z financování protivládních hnutí v Dárfúru a Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci. Podle tohoto zdroje policie našla u Jaška na chartúmském letišti stvrzenku o předání 5000 dolarů na léčebné výdaje pro popáleného studenta. Český občan byl okamžitě zatčen.


Více informací k případu najdete zde.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)