Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolická církev naplnila solidární fond, pomůže z něj slabším diecézím

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 18. října 2016 20:28
Katolická církev naplnila solidární fond, pomůže z něj slabším diecézím

Stanislav Přibyl, generální sekretář ČBK a nový litoměřický biskup
Autor: Wikipedia.org / Martin Davídek

Brno - Katolická církev poprvé naplnila solidární fond, ze kterého mohou ekonomicky slabší diecéze požádat o příspěvek, například na mzdy. Podle generálního sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla jde o ukázku toho, že ačkoliv se diecéze snaží dosáhnout ekonomické soběstačnosti, zároveň myslí jedna na druhou a funguje mezi nimi princip solidarity. Přibyl to dnes řekl novinářům po společné mši českých a moravských biskupů v Brně.

Solidární fond vznikl v návaznosti na majetkové vyrovnání státu s církvemi, směřuje tam část peněz z hospodaření s církevním majetkem a ze sbírek. Momentálně je ve fondu asi deset milionů korun.

Do konce listopadu mohou diecéze podávat žádosti, o kterých bude biskupská konference rozhodovat v lednu. Příspěvek může směřovat na cokoliv, na co chybí peníze. "Asi klasicky to bude na výpadek ve mzdách, protože jak se začíná snižovat státní příspěvek na podporu činnosti církví, tak některé diecéze si s tím poradí lépe, některé mají třeba menší problémy," řekl ČTK Přibyl.

Momentálně jsou ve fondu peníze z výsledků hospodaření za rok 2015, vyplácet se budou v roce 2017. I napříště bude periodicita tříletá, byť se dílčí podmínky mohou ještě měnit. "Je to poprvé, co byl fond naplněn, příští rok to bude poprvé, co z něho bude vydáno," popsal Přibyl.

Majetkové vyrovnání podle kardinála Dominika Duky dává církvi větší svobodu při rozhodování o penězích. Vede ji ale zároveň k větší odpovědnosti hospodáře i k většímu zájmu komunikovat s dalšími institucemi. Nastavení církevních restitucí nebylo nevýhodné ani pro stát, uvedl dnes Duka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)