Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval k přijímaní pocestných, do Říma přiletěli uprchlíci z Aleppa a dalších obléhaných měst

Ze světa / kir / cirkev.cz, sant´egidio, red. / 28. října 2016 16:37
Papež vyzval k přijímaní pocestných, do Říma přiletěli uprchlíci z Aleppa a dalších obléhaných měst

Ilustrační foto: přijetí syrských uprchlíků na letišti v Římě
Autor: Sant´Egidio.org

Řím, Vatikán - Pravidelnou středeční generální audienci věnoval papež František dvěma skutkům milosrdenství: přijímat pocestné a odívat nahé. Římský biskup vyzval k přijímání těch, kdo prchají před válkami nebo nelidskými podmínkami, uvádí server cirkev.cz.

Skutkům milosrdenství se věnuje František v rámci katechezí ve Svatém roce, který katolická církev vyhlásila. Téma přijímání cizinců je podle něj zvlášť aktuální dnes, kdy mnoho lidí opouští své domovy kvůli ekonomické krizi, ozbrojeným konfliktům či klimatickým změnám. Migrace není podle papeže novým jevem, i v minulosti existoval pohyb lidí, který vyvolával vlnu solidarity, ale i společenské napětí.

František vyjádřil politování nad současným stavěním zdí a bariér i nad uzavřeností lidí. „Jediným řešením je solidarita. Solidarita s migrantem, cizincem. Nasazení křesťanů v této oblasti je naléhavé dnes stejně jako v minulosti,“ řekl. Toto nasazení se podle něj týká všech: „Všichni jsme povoláni, abychom přijímali bratry a sestry, jež utíkají před válkou, hladem, násilím nebo nelidskými podmínkami.“

Papež vyzval k přijímaní pocestných, do Říma přiletěli uprchlíci z Aleppa a dalších obléhaných měst

Syrské uprchlíky na letišti uvítali zastupci církví i dva italští ministři
Autor: Sant´Egidio.org

Svou katechezi pokračoval papež komentováním skutku milosrdenství „odívat nahé“. Podle něj tato slova znamenají „navrácení důstojnosti tomu, kdo ji ztratil“, například obětem obchodu s lidmi, člověku bez práce či bez domova nebo vůbec komukoliv, kdo je utlačovaný pro svou víru či rasu.

Do Říma přileteli uprchlíci v rámci italského modelu humanitárních koridorů 

V Říme také tento týden přivítali 128 uprchlíků ze Sýrie, kteří mohli odejít do bezpečí skrze humanitární koridory ze syrského Aleppa, Homsu a Hasakahy.  Zakladatel komunity San Egidio spolu s dalšími je uvítal na letišti Fumicino. Uprchlíky přivítal i ministr zahraničí Paolo Gentiloni, který vyjádřil naději, že italský model humanitárních koridorů bude brzy přijat po celé Evropě. Uvítání se zúčastnil i ministr vnitra Filippo Bubbico, který ocenil solidaritu italské společnosti. Uprchlíci tak budou přijati rodinami z různých italských měst. Fotoreportáž z přijetí uprchlíků je na stránkách komunity Sant´Egidio.

"Humanitární koridory" je pilotní projekt komunity Sant´Egidio ve spolupráci s italskými evangelickými církvemi, který financují zcela ze svých prostředků a darů. Hlavním cílem projektu je zamezit nebezpečné plavbě uprchlíků přes Středozemní moře, obchodu s lidmi a garantovat ohroženým lidem legální přístup na italské území s humanitárními vizy. Uprchlíci projdou bezpečností prověrkou ze strany italských úřadů, proto je to podle autorů projektu bezpečný přístup pro všechny.

 

 
 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)