Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ministerstvo zahraničí informovalo o dnešním soudu s Petrem Jaškem

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 14. listopadu 2016 18:36
Ministerstvo zahraničí informovalo o dnešním soudu s Petrem Jaškem

Černínský palác - sídlo Ministerstva zahraničních věcí
Autor: Wikipedia.org / VítVít

Praha - Súdánský soud dnes odročil proces s českým občanem Petrem Jaškem, který byl zadržen loni v prosinci v Súdánu a spolu s trojicí Afričanů čelí obvinění z protistátní činnosti. ČTK to řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Europoslanec Tomáš Zdechovský dříve uvedl, že by už dnes mohl padnout rozsudek, k tomu však nedošlo.

Soudní líčení dnes trvalo zhruba jednu hodinu, ale soud se k verdiktu nedobral. "Dnes nebylo rozhodnuto, řízení bylo odloženo na 21. listopadu," řekla Lagronová. Proces podle ní bude dál pokračovat a nelze říct, zda rozsudek padne příští týden.

Kvalitní advokát

"Pan Jašek má fundovaného súdánského obhájce. Těžko můžeme nyní odhadovat, jaký trest pan Jašek dostane a kdy bude soudní řízení ukončeno. Nicméně se dá odhadovat, podle našich informací, že trest smrti panu Jaškovi nehrozí," uvedla Lagronová.

Podle jejích slov se případu intenzivně věnuje český honorární konzul v Chartúmu a záležitost se řeší i na nejvyšší diplomatické úrovni. "Tomuto případu se na MZV (ministerstvu zahraničních věcí) i naší ambasádě v Káhiře věnuje celý tým diplomatů, včetně ministra (Lubomíra) Zaorálka," uvedla.

S odhadem mluvčí Lagronové však nesouhlasí europoslanec Tomáš Zdechovský, který se případu spolu se svým týmem věnuje. "Osm diplomatů, se kterými jsem mluvil, mi nezávisle na sobě řeklo, že trest smrti hrozí," uvedl pro Christnet.cz. O hrozícím trestu smrti informovaly i súdánské zpravodajské servery. Navíc Zdechovský považuje za nepochopitelné, že se diplomacii nepodařilo dostat občana EU ani téměř po roce ze súdánského vězení.

Server Christian Solidarity Worldwide uvedl, že Jašek je obviněn z šíření nepravdivých informací. Stejně jako tři ostatní - Abdulmonem Abdumawla a reverendi Hassan Taour a Kuwa Shamal - je obviněn v sedmi bodech, k nimž patří také činnost proti státu.

Jašek odjel do Súdánu pomáhat tamním křesťanům, včetně pomoci ve zdravotní oblasti. Neyla to jeho první cesta do rizikové oblasti. V minulosti již pomáhal křesťanům v Nigérii. Předtím, než začal pomáhat pronásledovaným křesťanům, byl ředitelem kladenské nemocnice.

 

Petici za propuštění Petra Jaška můžete podepsat zde

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)