Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Končí Svatý rok milosrdenství

Domácí zpravodajství / / ČTK,ar / 15. listopadu 2016 19:38
Končí Svatý rok milosrdenství

Část loga Svatého roku milosrdenství
Autor: Christnet.cz

Vatikán/Praha - Svatý rok milosrdenství, který vyhlásil papež František, skončí 20. listopadu uzavřením Svaté brány v bazilice sv. Petra ve Vatikánu. O týden dříve z rozhodnutí papeže skončí svatý rok v místních církvích. V Praze se k jeho ukončení věřící shromáždili 13. listopadu v 10:00 v katedrále sv. Víta. Zároveň si připomněli patronku českého národa sv. Anežku Českou, uvedl to web pražského arcibiskupství.

V pražské arcidiecézi se Svatý rok milosrdenství začal otevřením svaté brány ve svatovítské katedrále 12. prosince 2015. Protože však provoz katedrály je složitý, a to jak vzhledem k turistickému ruchu, ale i provozu Hradu, ustanovil kardinál Dominik Duka hlavním poutním místem roku milosrdenství kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech.

Kromě toho byly během Vánoc otevřeny další svaté brány: Kostel Panny Marie Vítězné (Pražské Jezulátko), Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi, Klášterní kostel Nejsvětější Trojice ve Slaném, Farní kostel sv. Matouše na Hrádku u Vlašimi, později se připojila ještě Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře u Příbrami. Navíc vznikly brány na kratší dobu, jako byla například brána v Zaječově v kostele Zvěstování Panny Marie a sv. Benigny. Ty se nyní v listopadu uzavírají.

Svatý rok je pro věřící mimořádným rokem milosrdenství, v němž mají upevnit svoji víru a najít cestu k odpuštění. Tradice svatého roku byla založena koncem 13. století. Zatímco řádné svaté roky se vyhlašují pravidelně vždy po 25 letech, mimořádné vyhlašuje papež. Příští řádný rok připadne na rok 2025, minulý mimořádný vyhlásil papež Jan Pavel II. roku 1983 jako připomínku výročí Kristova úmrtí před 1950 lety. 

Současný Svatý rok milosrdenství začal 8. prosince v Římě. Papež František v tento den slavnostně otevřel Svatou bránu v Bazilice sv. Petra ve Vatikánu. Řekl k tomu, že "každý, kdo tudy vstoupí (Svatou bránou milosrdenství), bude moci zakusit lásku Boha, který potěšuje, odpouští a dodává naději". Poslední Svatý rok milosrdenství měla katolická církev v roce 2000. Tehdy jej vyhlásil papež Jan Pavel II. 

U příležitosti Svatého roku milosrdenství byla jako dar českého státu v září papeži Františkovi předána socha sv. Anežky. Sochu vytvořili studenti z hořické sochařské průmyslové školy. Svatá Anežka je nejen symbolem české státnosti, ale také odpovědnosti státu vůči nemocným, starým, sociálně slabým a vyloučeným, a v neposlední řadě symbolem milosrdenství. Jako současnice a v jistém smyslu i žačka sv. Františka z Assisi a sv. Kláry z Assisi je svým osudem a svým učením blízká současnému papeži.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)