Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Karásek,sochař Oliva a houslista Vokurka jsou rytíři, dámami lékařka Svatošová a hudebnice Růžičková

Domácí zpravodajství / kir / ihned.cz, red. / 27. února 2017 11:30
Karásek,sochař Oliva a houslista Vokurka jsou rytíři, dámami lékařka Svatošová a hudebnice Růžičková

Svatopluk Karásek (2012)
Autor: Wikipedia.org / NoJin / Wikimedia Commons

Praha - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v neděli ocenil Rytíře, Dámy a Mecenáše české kultury. Dámami se podle serveru ihned.cz staly cembalistka Zuzana Růžičková a zakladatelka českého hospicového hnutí Marie Svatošová. Rytíři pak jsou sochař Otmar Oliva, houslista Eduard Vokurka a evangelický duchovní Svatopluk Karásek.

Titul Mecenáš české kultury dostali lékařka Karola Hejlová a zakladatel centra DOX Leoš Válka. Oceněno bylo také několik osobností in memoriam. Tituly předal ministr v rámci 11. ročníku mezinárodního festivalu Mene Tekel v Praze. Letos se jednalo již o třetí ročník udělování těchto titulů.

Duchovní rozměr života a ze sraba rytířem bez bázně a hany

Spisovatelka a iniciátorka hospiců Marie Svatošová zmínila nutnost duchovního rozměru lidského života. Duchovní Svatopluk Karásek poděkoval rodině a všem svým přátelům, mezi nimi zmínil třeba hudebníka Mejlu Hlavsu či básníka Ivana Martina Jirouse. "Někdy bývám srab a posera, ale dnes jsem rytířem bez bázně a hany," řekl podle ihned.cz Karásek na závěr své řeči.

Důležitost nezapomínat pak připomněl sochař Otmar Oliva. "Zapomínání je kořenem zla a cestou do otroctví. Na závěr večera převzal titul houslista Eduard Vokurka, který přiletěl z Toronta, kde žije.

Osobnosti oceněné in memoriam

V obou kategoriích ocenil Herman také osobnosti navržené in memoriam. Dámami české kultury se staly dvě politické vězeňkyně: publicistka a profesorka Růžena Vacková a spisovatelka Dagmar Šimková. Titul Rytíř české kultury in memoriam byl udělen spisovateli, disidentu a politickému vězni Karlu Peckovi, publicistovi, spisovateli a politikovi Pavlu Tigridovi a bratrům Josefu a Karlu Čapkovým, napsal server ihned.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)