Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Izraeli zemřel pamětník táborů v Terezíně a Osvětimi Petr Erben

Ze světa / kir / / 6. dubna 2017 8:57
V Izraeli zemřel pamětník táborů v Terezíně a Osvětimi Petr Erben

Ilustrační foto: Židovské děti po osvobození koncentračního tábora v Osvětimi
Autor: Wikipedia.org / Alexander Voroncov / Wikimedia Commons

Praha/Aškelon (Izrael) -

 V izraelském Aškelonu včera ráno zemřel ve věku 96 let Petr Erben, pamětník nacistických táborů v Terezíně a Osvětimi a přítel spisovatele Arnošta Lustiga. ČTK to sdělila ředitelka pražského Centra Franze Kafky Markéta Mališová. Do Izraele Erben emigroval v roce 1948, do Prahy naposledy přijel v únoru 2011 na poslední rozloučení s Lustigem.

"Byl komentátorem politického dění v České Republice a Izraeli, významný pamětník terezínského života, populární brankář terezínského fotbalu," uvedla Mališová.

Erben se narodil 20. března 1921 v Ostravě v židovské rodině jako Petr Eisenberg. Od mládí byl podle svých vzpomínek pro projekt Paměť národa aktivní v sionistickém hnutí, byl členem organizace Tchelet Lavan (česky Modrobílí), která vycházela ze zásad skautingu.

Studoval průmyslovou školu v Brně, v jednadvaceti letech byl deportován do Terezína. Do vyhlazovacího tábora v Osvětimi se dostal v září 1944, v lednu následujícího roku byl deportován do nacistického tábora v Mauthausenu. Osvobození se v květnu 1945 dočkal v táboře v Gusenu.

Poté žil Erben v Praze, znovu začal pracovat v sionistickém hnutí, které usilovalo o založení židovského státu v Palestině. V roce 1948 emigroval s nastávající manželkou přes Francii do nově vzniklého státu Izrael, kam mu před tím československé už komunistické úřady cestu nepovolily.

Práci v židovském státě našel ve stavebnictví. S manželkou byl členem sdružení Bejt Terezin, které pomáhá připomínat Terezín a jeho vězně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)