Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež nepřímo kritizoval USA, že vystoupily z dohody o klimatu. Mluvil i o zranitelnosti migrantů

Ze světa / kir / ČTK, rad.vat. ,red. / 17. října 2017 9:16
Papež nepřímo kritizoval USA, že vystoupily z dohody o klimatu. Mluvil i o zranitelnosti migrantů

Ilustrační foto
Autor: wikipedie.com / Wikipedie Commons /NASA

Řím -

Papež František v pondělí nepřímo kritizoval Spojené státy za to, že vystoupily z pařížské dohody o ochraně klimatu. Informovala o tom agentura Reuters. Jeho projev v římském sídle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) si vyslechli ministři zemědělství a diplomaté zemí G7.

"Důsledky změn klimatu pozorujeme každý den," řekl papež v projevu u příležitosti Světového dne výživy. "Díky vědeckému poznání víme, jak tento problém řešit. Mezinárodní společenství k tomu vypracovalo i právní rámec, například pařížskou dohodu, z níž bohužel někteří vystoupili," pokračoval pontifex. 

Z pařížské dohody, která si klade za cíl snížit emise spojované s nárůstem teploty a kterou podepsalo 195 smluvních stran, vystoupily pouze Spojené státy. Americký prezident Donald Trump tento krok oznámil v červnu, krátce po setkání s papežem, který dohodu silně podporuje. Trumpovo rozhodnutí tehdy jeden z představitelů církevního státu označil za "políček vyťatý do tváře" papeže i Vatikánu.

Papež František se otázkám ochrany životního prostředí věnoval i ve své encyklice Laudato sii, kterou vydal v roce 2015. V reakci na encykliku pak tehdejší generální sekretář OSN Pan Ki-mun vyzval k přijetí Pařížské dohody o klimatu.

 

Další Františkova témata

Ve svém projevu se František věnoval i dalším výzvám spojených s ochranou planety a dostatkem potravin pro všechny. Pařížskou dohodu zmínil jen v jednom odstavci své promluvy. Mimojiné se dále dotkl nedostatku potravin, hladomoru a migrace jako důsledku, hrozby zbraní hromadného ničení nebo zdůraznil náročnou výzvu obohatit slovník OSN o pojem “láska”, jak uvádí server vatikánského rozhlasu.

”Milovat bratry a činit tak jako první, aniž bychom očekávali, že naše láska bude opětována – to je evangelní princip, se kterým se střetáváme v mnoha kulturách a náboženstvích a který se stává principem lidskosti v jazyce mezinárodních vztahů. Bylo by žádoucí, kdyby diplomacie a multilaterální instituce sytily a organizovaly tuto schopnost milovat, protože je vůdčí cestou zaručující nejenom potravinovou bezpečnost, nýbrž bezpečnost lidstva v jejím celku.”

Papež se také připojil k debatě o zranitelnosti migrantů, která na mezinárodní rovině působí rozkol. Jak řekl, je správné určit příčiny podřadného postavení migrantů a jejich exkluze, aby bylo možné náležitě zasáhnout.

”Není však přijatelné vyhýbat se angažovanosti a skrývat se kvůli tomu za slovními hříčkami, které nejsou diplomacii ke cti, ale činí z jejího „umění potencialit“ pouhé sterilní cvičení k ospravedlnění egoismu a nečinnosti!", cituje Františka český server radiovaticana.cz

 

Plné znění papežova projevu v češtině

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)