Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Češi jsou zbytečně nespokojení a hledají mesiáše, míní Přibyl a Halík. Duka se vyjádří v pondělí

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 21. října 2017 23:10
Češi jsou zbytečně nespokojení a hledají mesiáše, míní Přibyl a Halík. Duka se vyjádří v pondělí

Stanislav Přibyl, generální sekretář ČBK a nový litoměřický biskup
Autor: Wikipedia.org / Martin Davídek

Praha -

Podle církevních představitelů oslovených ČTK jsou Češi zbytečně nespokojení v době prosperity a čekají na novodobého spasitele. Hlasy tradičních stran se také zbytečně tříští, řekl ČTK generální sekretář České biskupské konference (ČBK) Stanislav Přibyl. Podle teologa, kněze a vysokoškolského profesora Tomáše Halíka budou důležité povolební změny uvnitř stran. Do výsledků voleb se podle něj promítá celkové morálně-kulturní klima společnosti. Dává celkem smutné, i když ne zcela tragické vysvědčení, sdělil ČTK.

Hlava české katolické církve kardinál Dominik Duka se k volbám slibuje vyjádřit v pondělí.

"Je třeba se hlouběji zamyslet nad skutečnými příčinami vzestupu protestních antisystémových stran včetně fašizující SPD v době ekonomické prosperity, bezpečnosti země a relativní politické stability v minulém období," uvedl Halík. Důležité podle něj budou povolební změny uvnitř stran. "Zda prozápadní a prounijní orientace zvítězí v ODS a v ČSSD, jak se budou profilovat Piráti a zda se KDU-ČSL poučí z velké chyby, že neudělala koalici se STAN. Zápas o demokratickou kulturu proti populismu pokračuje," míní Halík.

Češi jsou zbytečně nespokojení a hledají mesiáše, míní Přibyl a Halík. Duka se vyjádří v pondělí

Kněz, teolog a religionista Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie
Autor: Halik.cz

Přibyla mrzí, že valná většina lidí vsadila "na ne úplně klasická řešení, na která jsme zvyklí". "Zvítězily strany, které nabízejí jednodušší řešení - že to bude jinak a lépe. Nevím, jak to zhodnotit, mám spíš dojem, že naše česká povaha je stále nespokojená a že čekáme na mesiáše, který tu nespokojenost na nás vyřeší," řekl.

Varuje před hledáním čehokoli lepšího a nového v situaci, kdy země relativně prosperuje a její občany na rozdíl od mnoha jiných zemí na světě nic neohrožuje. "Připomíná mi to pohádku o dědečkovi, který měnil, až vyměnil...," říká.

"Mám radost, že byla volební účast trošku vyšší, než bývá, je dobře, když lidé přijdou vyjádřit svůj názor a nenechají to být. Mrzí mě, že ty strany, které myslí spíš na otevřenost a spolupráci, se dostávaly do Sněmovny tak ´zespodu´," uvedl k výsledku několika stran, jež ve Sněmovně své zástupce již měly a dnes se dlouho pohybovaly kolem nutného pětiprocentního zisku.

"Je to všechno velmi roztříštěné. Myslím si, že by tradiční strany měly hledat programový průnik nebo i přemýšlet, zda by se některé neměly sloučit. Dvakrát pět procent není totéž jako deset procent," uvedl Přibyl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)