Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Uplynulo 99 let od stržení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí

Domácí zpravodajství / adelroz / Vlastní zpráva / 4. listopadu 2017 12:29
Uplynulo 99 let od stržení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze, stržený 3. listopadu 1918 rozvášněným davem
Autor: Wikipedia.org

Praha - Téměř stoleté výročí od zbourání Mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí si dnes křesťané připomněli hned na třech akcích. 

Kající modlitba za smíření

Ekumenické setkání s názvem Kající modlitba se uskutečnilo ve čtyři hodiny odpoledne. Účastníci se nejprve zastavili před kostelem sv. Mikuláše na okraji Staroměstského náměstí, kde shromáždění začali zpěvem písně Přijď již, přijď Duchu Stvořiteli, poté se přesunuli k pomníku Jana Husa, zastavili na místě popravy sedmadvaceti českých pánů a nedaleko místa, kde stával Mariánský sloup – přímo na místě již probíhalo římskokatolické setkání. Při společném vyznání vin se doznávali také k tomu, že neprojevovali dost úsilí o zprostředkování komunikace mezi jednotlivými stranami sporu ohledně obnovení Mariánského sloupu. Celou akci slovem uzavřel Štěpán Filipec, pastorační asistent z farnosti při Týnském chrámu, který zmínil potřebu snahy o konstruktivní dialog a porozumění mezi konfesemi. „Atmosféra je napjatá, pozice vyhrocené. Zastánci i odpůrci sloupu mají argumenty, které se nemají kde potkat a smířit. Jsou to ovšem argumenty logické a nedají se shodit ze stolu jako blábol,“ uvedl k setkání jeho iniciátor, farář ČCE Jaroslav Pechar pro zpravodaj Dingir.cz. Podle Pechara bylo záměrem akce usmíření, nikoli podpora kterékoli strany v nedávné kauze.

Shromáždění ctitelů Panny Marie a Hnutí obnovy duchovních tradic

Téměř souběžně s akcí Kající modlitba probíhalo opodál také shromáždění ctitelů Panny Marie. Mezi jejich modlitbami zazněla i slova naděje, že zamítavé stanovisko magistrátu k obnovení sloupu není definitivním verdiktem.

Třetím setkáním byla pobožnost Hnutí obnovy duchovních tradic, kterou vedl její předseda Jiří Koníček. Ten zdůraznil potřebu hájit v Evropě křesťanské tradice, odkaz předků, ale také potřebu usmíření křesťanských církví. Součástí shromáždění bylo zasvěcení Prahy Panně Marii. Po ukončení pobožnosti na Staroměstském náměstí se přítomní přesunuli na mši do Týnského chrámu.

Sloup budí diskuze, kontroverze i zájem veřejnosti od Sametové revoluce

Možná obnova Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí budí diskuze, kontroverze i zájem veřejnosti od roku 1989, kdy se poprvé tyto snahy objevily. Celý případ je prozatím pozastaven usnesením pražského magistrátu, který se v září tohoto roku vyslovil proti obnovení sloupu.

Barokní sloup s výzdobou sochaře Jana Jiřího Bendla byl vztyčen na Staroměstském náměstí na podzim roku 1648 jako projev vděčnosti Panně Marii za to, že byla Praha ochráněna před vypleněním švédskými vojsky. V roce 1918 byl však stržen rozlíceným davem, který sloup považoval za symbol svrženého habsburského režimu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)