Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Štědrý den vzpomínaly na zemřelé horolezce v Českém ráji stovky lidí

Kraje: Liberecký / kir / ČTK / 26. prosince 2017 12:49
Na Štědrý den vzpomínaly na zemřelé horolezce v Českém ráji stovky lidí

Prachovské skály v Českém ráji
Autor: wikipedia.org / Maggie Hammond / Wikipedia Commons

Hrubá Skála (Semilsko) -

Takřka zaplněné bylo na Štědrý den prostranství před symbolickým hřbitovem horolezců u Mariánské vyhlídky v Českém ráji. Vánoční bohoslužbu za zemřelé horolezce tradičně odsloužil husitský kněz Aleš Jaluška. Vyslovil i přání, aby lidé dělali více radosti jiným, a ne jen sobě.

"Udělejme něco, z čeho budeme mít v příštím roce radost všichni," uvedl.

Bohoslužbu za zemřelé horolezce slouží kněz každý rok od roku 1970 jako připomínku tragické expedice Peru 1970, kde zahynula 15 členů československé výpravy horolezců. Pro Jalušku byli zemřelí horolezci vzory. "Hodně mi dali. Když se to semlelo, byl jsem pár měsíců na teologické (fakultě) a řekl jsem si, že je budu vzpomínat," řekl.

Až do roku 1989 se místo vánoční bohoslužby ve Skaláku v Českém ráji měnilo, aby se organizátoři vyhnuli dohledu tehdejší Státní bezpečnosti. Na hřbitově horolezců se liturgie koná už skoro 30 let. Jaluška je připravený jezdit i nadále, i kdyby třeba už nemohl chodit. "Dokud mě donesou a podepřou čtyřmi tyčemi, tak to odsloužím. Protože to, že mně hrozně moc naučili a dali, se nezměnilo," dodal.

Na vzpomínkovou akci  přišlo odhadem asi 500 lidí. "Každý rok je to plnější," uvedl Miloslav Homolka, předseda TJ Český ráj, která se o pietní místo stará.

Každoročně přichází sedmašedesátiletý bývalý horolezec Gusta Havel z Lomnice nad Popelkou. "Je to pro mě srdeční záležitost. S těmi lidmi, co tady jsou, co tady mají cedulky, s nimi jsem lezl. Učili mě lézt, potkávali jsme se v Tatrách, Nepálu, v Alpách," uvedl Havel.

Symbolický hřbitov byl v Hruboskalském skalním městě otevřen v červenci 1971. Myšlenka na jeho vytvoření vznikla v 60. letech minulého století, definitivní impulz k jeho vzniku dala ale až tragická expedic Peru 1970. Na tabulkách na hřbitově jsou jména horolezců, kteří zahynuli ve zdejším Skaláku, ale i na dalších místech republiky a ve světě. "Na tabulkách je mezi 120 až 130 jmény," dodal Homolka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)