Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel známý baptistický kazatel Billy Graham, duchovní rádce 12 amerických prezidentů

Ze světa / juml / ČTK/red / 21. února 2018 17:06
Zemřel známý baptistický kazatel Billy Graham, duchovní rádce 12 amerických prezidentů

Návštěva Baracka Obamy ve venkovském domě Billyho Grahama v Severní Karolíně
Autor: Wikipedia.org / White House / Wikimedia Commons

Montreat (Severní Karolína, USA) -  Ve věku 99 let dnes zemřel známý americký baptistický kazatel Billy Graham, který působil jako duchovní poradce prezidentů Spojených států. O Grahamově skonu informoval jeho mluvčí Jeremy Blume, napsala agentura Reuters. Graham v roce 1982 navštívil komunistické Československo, kázal tehdy v Praze, Brně a Bratislavě.

Blume uvedl, že duchovní zemřel ráno místního času (odpoledne SEČ) ve svém domě v Montreatu v Severní Karolíně.

Graham je často označován za jednoho z nejvlivnějších protestantských kazatelů 20. století. V minulosti pořádal masová evangelizační shromáždění a vedl také náboženské pořady v televizi či rozhlase. Své rady poskytoval všem americkým prezidentům od Harryho Trumana po Baracka Obamu.

"Veliký Billy Graham je mrtev. Neexistuje nikdo jako on! Bude chybět křesťanům i všem náboženstvím. Byl to výjimečný člověk," napsal americký prezident Donald Trump na twitteru v reakci na Grahamův skon.

Graham podnikl několik stovek misijních cest a po celém světě osobně či prostřednictvím satelitních přenosů promluvil k více než 210 milionům lidí, uvedla AP. Své kazatelské cesty zakončil v roce 2005 v New Yorku. Jeho evangelizační shromáždění doprovázeli i někteří známí umělci, například Johnny Cash.

Pěstoval i čilé ekumenické kontakty - od věhlasného protestantského teologa Karla Bartha po několik papežů.

Během misijní činnosti navštívil i někdejších východní blok včetně Sovětského svazu, Polska, Rumunska a také  Československa, kde navštívil v roce 1982 Prahu, Brno a Bratislavu. V Praze kázal - za výrazné asistence tehdejší StB - v evangelickém chrámu sv. Salvátora na Starém městě. Shromáždění bylo pouze na lístky. Sešel se i s některými československými komunistickými politiky a navštivíl památník v Lidicích. Na tiskové konferenci se tehdy vyjádřil, že náboženská svoboda je v komunistickém Československu chápána jinak, než na Západě, což u některých odpůrců komunistického režimu vyvolalo kritiku.

O jeho návštěvě Československa vyšla v roce 1987 kniha s názvem Volání na cestu pokoje - Billy Graham v Československu. Česky vyšlo několik Grahamových knih - za Pražského jara Sedm smrtelných hříchů, ze Západu se do komunistickho Československa pašoval překlad jeho knihy Pokoj s Bohem, který v devadesátých letech vyšel znovu také u nás. Přeložena byla i jeho poslední kniha Když je domov na dohled (Nearing Home).

Zvukový záznam kázání s překladem je dostupný na webu Grahamovy asociace. AP připomněla, že kazatel v Československu v rámci snah o jaderné odzbrojení vyzval k zachování života a vyvarování se válce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)