Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež navštívil římskou věznici, kde umyl nohy 12 vězňům. Zmínil se o své operaci očí

Ze světa / kir / / 30. března 2018 11:48
Papež navštívil římskou věznici, kde umyl nohy 12 vězňům. Zmínil se o své operaci očí

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Casa Rosada / Creative Commons

Vatikán -

Papež František  na závěr obřadů spojených se Zeleným čtvrtkem navštívil nejstarší římskou věznici Regina Coeli. Sloužil tam bohoslužbu, krátce se setkal s nemocnými vězni a nakonec umyl nohy 12 trestancům. Rituál mytí nohou odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním.

"Ti, kteří vedou, musí sloužit,"řekl František během liturgie na paměť poslední večeře Ježíše Krista. "Ježíš zvrátil historické a kulturní zvyklosti své doby", když apoštolům umyl nohy - vykonal službu, jež byla do té doby předepsaná otrokům, rozvedl papež. "Ale i dnes musí dobrý vůdce sloužit, ať už působí kdekoli," dodal František. O sobě poté řekl, že je hříšníkem stejně jako trestanci, ale že dnes zastupuje Krista.

Papež se vězňům svěřil, že musí podstoupit operaci šedého zákalu, a v přeneseném významu je přitom vyzval, ať "si zachovávají čistý zrak, aby mohli šířit naději".

Mezi tuctem trestanců, jimž František umyl nohy, byly i dva muslimové, jeden buddhista a jeden pravoslavný křesťan. Vedle Itálie pochází z Filipín, Maroka, Nigérie, Moldavska, Kolumbie či Sierry Leone. Podle serveru Vatican News jsou ve věznice Regina Coeli trestanci 60 národností.

František, který obecně věnuje nemálo pozornosti lidem na okraji společnosti, na rozdíl od svých předchůdců nevykonává rituál mytí nohou v kostele, ale byl již v nápravném zařízení pro mladistvé či v uprchlickém středisku. Loni zavítal do věznice v obci Paliano.

Věznice papež navštěvuje i během svých zahraničních cest. V nedávno vydané knize rozhovorů označil vřelé přijetí, jehož se mu v lednu dostalo v ženské věznici v chilském hlavním městě Santiagu, za nejdojemnější zážitek z Chile.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)