Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež Chilanům vzkázal, že církev už nebude ignorovat zneužívání

Ze světa / / ČTK /mn / 1. června 2018 11:17
Papež Chilanům vzkázal, že církev už nebude ignorovat zneužívání

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Vatikán -

Papež František slíbil chilským katolíkům, že církev nebude "už nikdy" ignorovat sexuální zneužívání kněžími a jeho krytí, informovala agentura Reuters. Krátce před zveřejněním Františkova dopisu v Chile Vatikán informoval, že se do jihoamerické země podruhé vydává maltský arcibiskup Charles Scicluna, největší odborník Vatikánu na sexuální zločiny. Papež se počátkem dneška bude po tři dny setkávat s druhou skupinou chilských obětí sexuálního zneužívání kněžími.

Arcibiskupu Charlesi Sciclunovi bude při vyšetřování v Chile sekundovat Španěl Jordi Bertomeu. Vydají se do diecéze Osorno na jihu země, kde sídlí biskup Juan Barros, který údajně zneužívání nezletilých kněžími kryl.

Barros byl dlouholetým blízkým spolupracovníkem kněze Fernanda Karadimy, kterého Vatikán v roce 2011 uznal vinným ze sexuálního a psychického zneužívání mladistvých. František při lednové návštěvě Chile šokoval tím, že se biskupa Barrose zastal. Později přiznal, že v tomto ohledu vážně pochybil.

Scicluna a Bertomeu po prvním kole vyšetřování papeži předali spis o 2300 stranách. Papež z něj citoval v dopise, který adresoval chilským biskupům. Uvedl mimo jiné, že kauzy podepřené jasnými důkazy chilská církev vyšetřovala povrchně nebo vůbec.V jiných případech biskupové a nadřízení nechránili děti před pedofily. Podezřelí ze sexuálního zneužívání se obvykle dočkali jen minimálního postihu a skončili v jiné diecézi, kde mohli opět pracovat s dětmi a nezletilými. František zmínil také tlak shora, aby vyšetřovatelé ničili kompromitující dokumenty.

Kvůli skandálu nabídlo všech 34 chilských biskupů 18. května rezignaci. František ještě neuvedl, zda ji přijme. V čtvrtečním dopise chilským věřícím ale uvedl, že jen samotná obměna církevní hierarchie nepovede ke změně, již Chile potřebuje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)