Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Č. Kostelci vznikne nové zázemí pro mobilní hospic a stacionář

Kraje: Královéhradecký / / ČTK, mn / 17. září 2018 15:23
V Č. Kostelci vznikne nové zázemí pro mobilní hospic a stacionář

Ilustrační foto
Autor: euro.cz

Červený Kostelec -

Hospic Anežky České v Červeném Kostelci na Náchodsku postaví za víc než 16 milionů korun nové zázemí pro mobilní hospic a domácí hospicovou péči s paliativní ambulancí a stacionářem. Stavbu objektu, který by měl být hotový do konce roku 2019, podpoří 12 miliony korun Královéhradecký kraj. Zbytek nákladů uhradí ze svých zdrojů kostelecká oblastní charita, která je provozovatelem hospice. ČTK to dnes sdělilo hradecké hejtmanství.

Mobilní hospic byl společně s paliativní ambulancí založen v roce 2010 a jeho jednotlivé části dosud sídlí odděleně. Služba mobilního hospice spočívá v tom, že odborný personál dochází přímo do domácností těžce nemocných a umírajících. Ročně poslouží stovce pacientů. Ambulance poskytuje paliativní péči nemocným, kteří mohou být doma a léčba bolesti je u nich možná ambulantní formou. Ročně této péče využije zhruba 250 pacientů.

Podle ředitele hospice Miroslava Wajsara by hospicová péče měla mít tři hlavní pilíře: lůžkový hospic přímé péče, mobilní hospic a ambulanci paliativní medicíny a léčby bolesti. "Průměrná délka pobytu je u nás jen mezi dvěma až třemi týdny, tedy lidé většinu času tráví doma, proto je mobilní péče a ambulance tolik potřebná," uvedl dříve Wajsar pro ČTK.

Kostelecký hospic, který nabízí 30 lůžek, vznikl v roce 1995 jako první zařízení svého druhu v zemi. Hospic ročně poslouží zhruba 400 lidí, z nichž asi 350 v zařízení zemře. Lůžka jsou využita z téměř 90 procent.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)