Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež na cestě po Pobaltí připomněl minulost spojenou se sovětskou a nacistickou okupací

Ze světa / kir / ČTK, red. / 24. září 2018 11:23
Papež na cestě po Pobaltí připomněl minulost spojenou se sovětskou a nacistickou okupací

Ilustrační foto
Autor: Jba.af.mil / Creative Commons

Vilnius,Kaunas,Riga, Tallinn - Svou bolestnou minulost spojenou se sovětskou a nacistickou okupací by měla Litva využít jako podnět k prosazování tolerance na evropském kontinentu. Po příletu do Vilniusu to v sobotu řekl papež František. Papež je na čtyřdenní návštěvě pobaltských republik. V Litvě strávil víkend, v pondělí je očekávám v Lotyšsku a v úterý v Estonsku.

V neděli pak v litevském Kaunasu předsedal liturgii za účasti 100.000 věřících. František během pobožnosti připomenul, že dnes uplynulo 75 let od likvidace ghetta ve Vilniusu, což si vyžádalo tisíce obětí, napsala agentura DPA. V ghettu žilo 40.000 litevských Židů, z nichž nacistické vraždění přežilo jen několik stovek.

V této souvislosti papež varoval před opětovným vyvoláváním antisemitských nálad, které byly hnacím motorem holokaustu. V modlitbě uvedl, že doufá v soudnost lidí, aby dokázali včas rozeznat zárodky zla, které by mohlo pošpinit srdce celých generací.

Před druhou světovou válkou podle DPA tvořili Židé 40 procent obyvatel Vilniusu. Papež připomenul, že metropole byla kvůli svému významu pro židovské myšlení a politiku po staletí známa jako Jeruzalém severu. Během nacistické nadvlády nad Litvou bylo zabito na 90 procent tehdejší židovské populace, která činila asi 200.000 lidí.

Po návratu do Vilniusu si odpoledne František prohlédl muzeum totality, které je umístěno v bývalém velitelství gestapa, které bylo později věznicí sovětské tajné policie KGB. V době sovětské okupace tam bylo zavražděno několik set lidí. Další tisíce Litevců včetně mnoha katolických duchovních byly vyhnány do pracovních táborů na Sibiři.

Papež se krátce zdržel ve dvou celách a v popravčí místnosti. "Modlím se, aby všemocný Bůh poskytl klid a mír litevskému národu. Tvůj křik, Pane, je dodnes slyšet z těchto stěn, které připomínají utrpení tolika synů litevského národa," napsal papež do pamětní knihy.

Na cestě do muzea se František v doprovodu prezidentky Dalii Grybauskaitéové zastavil u památníku obětem nacistické okupace. Pomodlil se a položil k památníku věnec.

Ekumena v Lotyšsku 

Dnes ráno pak František přicestoval do Lotyšska. Při setkání s lotyšským prezidentem Raimondsem Véjonisem pochválil lotyšské věřící všech tří hlavních křesťanských konfesí, tedy luteránů, katolíků a pravoslavných. Jejich spolupráce podle něj "dokazuje, že je možné budovat společenství uprostřed rozmanitosti".

Velké uznání podle papeže patří všem pobaltským národům. "Zůstali jste pevní, uchovali jste si víru. Nacistický ani sovětský režim nedokázal zničit víru ve vašich srdcích. Vybojovali jste správný boj," řekl František rižským věřícím.

Papež dnes v Rize navštívil dva velké chrámy - evangelickou Dómskou katedrálu a římskokatolický kostel sv. Jakuba. V prvním sloužil ekumenickou bohoslužbu spolu s luteránskými a pravoslavnými duchovními, ve druhém se pak setkal s rižskými seniory a s chudými.

Před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie v malebné obci Aglona, vzdálené asi 200 kilometrů od Rigy, sloužil zjevně unavený, ale usmívající se papež bohoslužbu pod širým nebem pro asi 40.000 věřících. Místní katolíky v převážně protestantské zemi posílili i věřící z Polska, Ukrajiny a Ruska. "Přijeli jsme celá rodina, abychom viděli papeže. Protože je velice málo pravděpodobné, že Františka pozvou do Ruska, přinejmenším v blízké budoucnosti," prohlásil Ivan Petrov, mávající ruskou vlajkou.

Papež virtuálním občanem Estonska

Tallinn byl poslední zastávkou papežovy cesty do Litvy, Lotyšska a Estonska, kterou podnikl při příležitosti 100. výročí jejich nezávislosti. Vatikán chtěl rovněž touto cestou uctít památku obětí nacistické a sovětské okupace pobaltských států.

V Estonsku, kde se za věřící považuje méně než třetina obyvatel, se František setkal s křesťanskou mládeží a navštívil jeden z místních klášterů, kde besedoval s pracovníky místních charitativních organizací. Na tallinnském náměstí Svobody pak sloužil eucharistickou bohoslužbu.

Při setkání s mladými Estonci papež připustil, že nedostatečným odsouzením provinilých kněží mohla katolická církev mladé lidi zklamat i odpudit. "Pobuřují je skandály spojené se sexem a penězi, které církev nedvojsmyslně neodsoudila. Církev nepochopila život a pocity mládeže a je vůči mladým lidem pasivní," nešetřil František kritikou.

Estonská prezidentka Kersti Kaljulaidová Františkovi v Tallinnu symbolicky předala certifikát estonského virtuálního občanství. Vymoženost stát se "E-Estoncem" zavedla pobaltská země před čtyřmi lety, kdy začala jako první na světě vydávat státem ověřené elektronické identifikační karty.

Jejich držitelé se sice úředně nestávají estonskými občany, mohou ale v Estonsku na dálku podnikat a získávají distanční přístup k místnímu vzdělávání, zdravotní péči nebo internetovému bankovnictví. Františkovo osvědčení má podle serveru ERR pořadové číslo 37.647.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)