Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 90 lety vznikla katolická organizace Opus Dei

Ze světa / kir / ČTK, red. / 1. října 2018 17:16
Před 90 lety vznikla katolická organizace Opus Dei

Španělský kněz Josemaría Escrivá de Balaguer založil organizaci Opus Dei.
Autor: www.wikipedia.org / Wikipedia Commons

Madrid/Praha -

Opus Dei plným názvem Prelatura Svatého kříže a Opus Dei je osobní prelatura římskokatolické církve. Byla založena v Madridu 2. října 1928  knězem  Josemaríou Escrivá. Nyní má okolo 86 000 členů ze všech světadílů. Jeho vedení má sídlo v Římě, kde je též prelátní kostel.

Druhý Vatikánský koncil učí, že všichni křesťané jsou povoláni následovat Ježíše Krista v životě podle evangelia a zdůrazňovat to ostatním. Posláním Opus Dei je podle českých stránek organizace přispívat k evangelizačnímu poslání církve. Opus Dei podporuje křesťany všech společenských vrstev, aby žili v souladu s jejich vírou v nejrůznějších okolnostech jejich všedního života uprostřed světa, zvláště skrze posvěcování jejich práce, dodává server Opusdei.org.

Escrivá, který se narodil v lednu 1902 v Barbastru v severním Španělsku a zemřel v Římě koncem června 1975, byl v roce 2002 svatořečen. Učením, že muži a ženy se mohou stát svatými při vykonávání své práce a plněním každodenních povinností v křesťanském duchu, otevřel v katolické církvi novou cestu ke svatosti.

Dnes má tato organizace se sídlem v Římě po celém světě přes 80 000 členů, většinu z nich v Evropě (50.000) a v Americe (30.000). V Československu začala Opus Dei působit v roce 1991, nyní má v ČR a na Slovensku asi 150 členů. Většinu členů tvoří laici žijící v manželství.

Opus Dei, jejíž dosti pokřivený obraz přinesl román i film Šifra mistra Leonarda, bývá obviňována z elitářství a zneužívání vlivu díky napojení na politické špičky. Členy organizace jsou politici i vysoce postavení vatikánští duchovní. Seznam členů je ale tajný a vstup složitý, několikaletý proces. Kritiku si Opus Dei vysloužila i kvůli působení svých členů v ultrapravicových vládách, například za frankistické diktatury (1939-1975) ve Španělsku či v 70. letech v Latinské Americe.

Podle katolického novináře a publicisty Vitoria Messoriho  Opus Dei je považováno za baštu konzervativismu a tzv. integrismu v katolické církvi. Odmítá to, co považuje za přehnaně liberální dezinterpretaci Druhého vatikánského koncilu, a velice důrazně prosazuje zásady správného křesťanského života. Velký důraz je kladen na askezi (dodržování půstů, mortifikace), mariánskou úctu a pravidelné a časté modlitby. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)