Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Židovský svátek chanuka začal rozsvícením velkého svícnu. První adventní svíci zapálili křesťané

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 3. prosince 2018 0:46
Židovský svátek chanuka začal rozsvícením velkého svícnu. První adventní svíci zapálili křesťané

Chanukový svícen
Autor: Wikipedia.org / Dogor / Wikimedia Commons

Praha - Při příležitosti začátku osmidenního židovského svátku chanuka se dnes v centru Prahy rozsvítíla velká menora, tradiční svícen symbolizující judaismus. Ozdobila ho česká státní vlajka, jako připomínka letošního 100. výročí vzniku Československa. Akci pořádá pravidelně pražské Chabad Maharal Centre.

Menora byla rozsvícena v podvečer před Rudolfinem na náměstí Jana Palacha. Běžná menora má sedm ramen, která odkazují na sedm dní, během nichž byl podle bible stvořen svět. Menora, která se zapaluje během chanuky, má však ramen devět. Chanuka totiž připomíná legendu o zázraku, při němž po vyrabování jeruzalémského chrámu zbylo pro chrámovou menoru posvátného oleje jen na jeden den, ale olej vydržel hořet osm dní. Tyto dny připomíná osm ramen chanukové menory a deváté rameno je pro svíčku, kterou se zapalují ostatní svíce.

Advent začal společně s chanukou

Chanuka jsou pohyblivé svátky, letos se však kryjí se začátkem adventu. Proto také křeštané dnes zapalovali svíce o první adventní neděli. Čtyřtýdenní adventní doba skončí se západem slunce o Štědrém večeru. Slovo advent pochází z latinského adventus, tedy příchod. Křesťané tuto dobu vnímají jako dobu radostného očekávání příchodu spasitele, ale i pro nevěřící může být dobou duchovní přípravy na Vánoce, dobou rozjímání a dobročinnosti, časem naděje a očekávání.

První neděle adventní je zaměřená na Kristův druhý příchod na konci světa s výzvou, aby byl na něj člověk připraven. První svíčka na adventním věnci je nazývána svíci proroků, neboť je památkou na proroky, kteří podle bible předpověděli narození Ježíše Krista.

Symbolem adventu je adventní věnec, jeho historie sahá do 19. století, kdy ho poprvé v Hamburku vytvořil protestantský teolog Johannes Wichern. Kruhový tvar představuje boží věčnost, jednotu, vzkříšení a věčný život a společenství. Věčně zelené rostliny jsou symbolem života jako takového, nezničitelnosti, stálosti ve víře a také věčnosti.


Související článek: Světlo adventu a chanuky na pražském arcibiskupství

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)