Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sněmovna schválila zdanění státních náhrad církvím

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 23. ledna 2019 11:52
Sněmovna schválila zdanění státních náhrad církvím

Ilustrační foto - Zasedací sál Poslanecká sněmovny
Autor: Wikipedia.org / Ervin Pospíšil / Wikimedia Commons

Praha - Peněžité náhrady, které církve dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích, zřejmě budou podléhat zdanění. Předpokládá to novela poslanců KSČM, kterou dnes schválila Sněmovna. Pravice neprosadila návrh TOP 09 na zamítnutí sporné předlohy, která nyní poputuje k posouzení do Senátu. Zdanění náhrad patří k podmínkám komunistů pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD.

Stát by měl náhrady danit podle schváleného znění novely od příštího roku. V dílčím hlasování Sněmovna zamítla návrh Marka Bendy (ODS) na další roční odklad účinnosti předlohy tak, aby ji mezitím mohl posoudit Ústavní soud. Kritici tvrdí, že zdanění náhrad je protiústavní i s ohledem na smlouvy, které v minulosti uzavřel stát s církvemi v souvislosti s majetkovým vypořádáním.

Pro předlohu hlasovalo 106 ze 172 přítomných poslanců. Podpořili ji zákonodárci hnutí ANO, SPD, ČSSD a KSČM. Proti hlasovalo 56 poslanců z řad ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Očekává se, že Senát předlohu zamítne. Dolní komora by se jí v takovém případě zabývala znovu.

 

Podle církví zvítězil populismus a politický oportunismus

"Zvítězil populismus nad zdravým rozumem a právním státem", uvedl podle serveru cirkev.cz k dnešnímu hlasování ve sněmovně generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

"Nejedná se o žádný nový příjem, který by podléhal daňovému přiznání, ale o splátku náhrady, která se z podstaty věci nedaní. Není tedy vůbec jasné, z čeho a jak by se daň měla platit. Muselo by jít o nějaké speciální zdanění, které by se však věcně blížilo spíše konfiskaci, protože by se jednalo o zabavení části financí, které církvím a náboženským společnostem již náleží v rámci majetkového vyrovnání podle zákona a ve smyslu uzavřených smluvních závazků", dodal Přibyl.

Mnohem větší strach než o peníze má pak Přibyl o právní klima u nás, kdy se relativizují jistoty právního státu a na Ústavní soud se spoléhá ne jako na pojistku demokracie, ale jako na běžný prostředek řešení důsledků nezodpovědných politických rozhodnutí.

Také Ekumenická rada církví vyjádřila prostřednictvím generálního sekretáře ERC Petr Jana Vinše politování nad zdaněním církevních náhrad. „Vláda v této otázce podřídila otázky základní právní jistoty svému momentálnímu politickému oportunismu,“ řekl  Vinš pro Deník N a doplnil, že zdanění, které by se fakticky blížilo spíš konfiskaci, by dolehlo zvlášť těžce na menší církve a Federaci židovských obcí. Předseda Ekumenické rady církví Daniel Ženatý v rozhovoru pro DVTV uvedl, že je z rozhodnutí nešťastný a obává se ohrožení demokracie. Podle mluvčího Českobratrské církve evangelické Jiřího Hofmana se církve chtějí společně bránit a jako poslední možnost zvažují ústavní žalobu.

Zda je zdanění náhrad v rozporu s ústavou, ukáže podle ústavního právníka Jana Kudrny až případný verdikt Ústavního soudu. "Případné rozhodování může být zajímavé na obě strany už z toho důvodu, že v minulých asi deseti letech už třikrát Ústavní soud v různých jiných případech rozhodl, že zdanění různých příjmů založených smlouvou protiústavní není," řekl ČTK. Ústavní soud podle Kudrny připustil i zásah do již existujících smluv. Podle emeritního soudce Ústavního soudu Stanislava Balíka je ale zdanění jednoznačně protiústavní a mělo by to být jasné každému studentovi právnické fakulty.

 

Historik: Demokratické strany by neměly naskakovat na komunistickou propagandu

Historik Jaroslav Šebek ČTK řekl, že prosazení novely svědčí o tom, že komunisté v české společnosti přes relativní neúspěch v parlamentních volbách hrají jednu z klíčových rolí.

Podle Šebka by byl výnos do státní pokladny vyšší, než bude ze zamýšleného zdanění, pokud by církve mohly řádně hospodařit se svým majetkem. Připomněl, že takzvané církevní zákony, jimiž komunistický režim zavedl kontrolu nad životem církví a náboženských společností v Československu, byly přijaty v roce 1949. Komunistický návrh na zdanění tak vnímá jako smutný dárek komunistů k 70. výročí této události.

"Řada původně církevních památek a staveb pak ve vlastnictví státu zchátrala, je to (návrh na zdanění) od komunistů farizejské," řekl Šebek. Rétorika komunistů se podle něj ani za 70 let nezměnila. "Demokratické strany včetně hnutí ANO by neměly naskakovat na komunistickou propagandu," řekl. K propagandě řadí i nedávno vydanou knihu bývalého předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka o církevních restitucích a údajné škodlivosti církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)