Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kyjev protestoval proti zatčení ukrajinského arcibiskupa na Krymu

Ze světa / vlu / ČTK / 5. března 2019 22:31
Kyjev protestoval proti zatčení ukrajinského arcibiskupa na Krymu

Arcibiskupa Klyment
Autor: Unian

Kyjev/Moskva - Ukrajina dnes diplomatickými kanály protestovala proti víkendovému incidentu na okupovaném Krymu, kde ruská policie na několik hodin zatkla ukrajinského arcibiskupa Klymenta. Oznámila to agentura Unian. Jeden z nejvyšších představitelů nové samostatné ukrajinské pravoslavné církve byl v neděli zadržen v krymském Simferopolu, údajně pro podezření z krádeže a výtržnictví.

Arcibiskup je představitelem nové ukrajinské národní církve, kterou počátkem roku navzdory energickým protestům Moskvy formálně uznal konstantinopolský patriarcha Bartoloměj. Ruská pravoslavná církev, nejpočetnější a nejvlivnější z pravoslavných církví na světě, v reakci přerušila s úřadem konstantinopolského patriarchy veškeré styky. Novou církev na Ukrajině odsuzuje nejtvrdšími výrazy jako odštěpeneckou, rozvratnickou a kacířskou.

Ruské pravoslaví má na Ukrajině stále značný vliv, v zemi vedle nové národní církve dál působí pravoslavná církev podřízená moskevskému patriarchátu. Mezi oběma církevními komunitami panuje značné napětí doprovázené nezřídka násilnými spory o církevní majetek.

Ukrajinská národní církev stejně jako oficiální Kyjev neuznává ruskou anexi Krymu, a Klyment si proto i po okupaci v roce 2014 ponechal titul arcibiskupa krymského a simferopolského. O víkendu cestoval přes Krym do ruského Rostova na Donu, kde se chtěl setkat s vězněným Ukrajincem Pavlem Grybem obviněným z terorismu. V Simferopolu byl zadržen údajně proto, že kradl církevní inventář a vulgárně nadával místním trhovcům. Bez obvinění byl po třech hodinách propuštěn.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin dnes incident označil za záměrnou ruskou provokaci, k níž vydal pokyn Kreml. „Je to pokus zpochybnit arcibiskupa jako krymskou duchovní autoritu,“ prohlásil ministr, podle něhož zadržení duchovního souvisí nejen se vznikem nové národní církve, ale i s blížícími se prezidentskými volbami, které se na Ukrajině uskuteční 31. března. Rusko chce podle Klimkina touto cestou svého západního souseda destabilizovat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)