Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

KDU-ČSL dokončuje stížnost kvůli zdanění náhrad církvím. Výborný kritizuje samostatný postup STAN

Domácí zpravodajství / / ČTK / 17. května 2019 9:30
KDU-ČSL dokončuje stížnost kvůli zdanění náhrad církvím. Výborný kritizuje samostatný postup STAN

Ústavní soud - sněmovní sál
Autor: Wikipedia.org / Kirk / Wikipedia Commons

Praha - Lidovci nasbírali 38 senátorských podpisů pod ústavní stížnost kvůli zákonu o zdanění finančních náhrad za majetek nevydaný církvím v restitucích. Podání podpořili kromě senátorů KDU-ČSL zástupci ODS, ČSSD a klubu Senátor 21, řekl novinářům předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Senátoři pošlou stížnost Ústavnímu soudu bezprostředně poté, co zákon o zdanění náhrad vyjde ve sbírce zákonů. K tomu, aby se Ústavní soud musel zabývat návrhem na zrušení zákona, je třeba podání podpořené 17 senátory.

Podle Výborného lidovci začali připravovat ústavní stížnost ještě předtím, než Sněmovna přehlasovala veto Senátu, a před dvěma týdny ji předali ostatním senátorským klubům, aby se k ní případně mohly připojit. Zatím ji podpořilo 38 senátorů, další se podle Výborného ještě hlásí.

„Stížnost má zhruba 50 stran textu. Komplexně se věnuje několika okruhům: nejen historické, ale i daňové problematice, problematice právní jistoty, předvídatelnosti,“ řekl Výborný. Zopakoval, že zdanění náhrad považuje za protiústavní. „Není to příjem, je to náhrada za něco, co bylo ukradeno,“ řekl o penězích vyplácených církvím.

Kromě KDU-ČSL pracuje na vlastní ústavní stížnosti Starostové a nezávislí (STAN). Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že Starostové chtějí ve své stížnosti poukázat na porušení legitimního očekávání založeného na uzavřených smlouvách, zatímco lidovecký návrh míří na ochranu církví. STAN zatím o podpoře pro svůj návrh vyjednává, hnutí má nicméně v horní komoře Parlamentu 19 zástupců, takže by mu k podání stížnosti mohly stačit podpisy jeho zákonodárců.

Výborný postup STAN kritizoval a označil ho za zbytečné tříštění sil. „Jakékoliv jiné další návrhy budou vyřešení celé záležitosti jenom zdržovat,“ uvedl. 

Zdanění finančních náhrad prosadila v dubnu vládní koalice ANO a ČSSD za podpory KSČM a SPD, když přehlasovala veto Senátu. Prezident Miloš Zeman zákon podepsal 2. května. Církve mají hradit daň z peněžitých náhrad, které dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích, od příštího roku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)