Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev laicizovala kněze z Barbarinovy kauzy

Ze světa / juml / ČTK / 5. července 2019 10:21
Církev laicizovala kněze z Barbarinovy kauzy

Kardinál Philippe Barbarin
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Paříž - Francouzský kněz Bernard Preynat, který v 80. a 90. letech zneužíval chlapce, byl dnes zbaven kněžských povinností a převeden do laického stavu. Informovala o tom agentura AFP. Soud v Lyonu v březnu shledal francouzského kardinála a místního arcibiskupa Philippa Barbarina vinným z toho, že Preynatovo sexuální zneužívání nezletilých zatajoval.

Preynat trest dostal, neboť jeho činy byly opakované, počet obětí vysoký a také proto, že zneužil svého postavení. Preynat má nyní měsíc na to, aby se proti rozhodnutí případně odvolal.

Dnešním uznáním viny se podle církevního soudu otevírá cesta ke zkoumání požadavků jednotlivých obětí na finanční odškodnění.

Nyní 74letý kněz Preynat byl obviněn ze zneužívání mladistvých v roce 2016, soudní proces by měl podle agentury AFP začít v následujících měsících. Činy, které mu francouzská justice klade za vinu, se podle prokuratury staly před rokem 1991.

Preynatův případ poutá mezinárodní pozornost především kvůli zapojení kardinála a lyonského arcibiskupa Philippa Barbarina. Duchovní podle soudu nenahlásil úřadům informace o zneužívání chlapců knězem Preynatem, ačkoli o nich věděl. Sám Preynat dříve uvedl, že ho Barbarin a další církevní činitelé kryli.

Barbarin, který u soudu dostal v březnu podmíněný trest vězení v trvání šesti měsíců, nabídl papeži Františkovi rezignaci. Hlava římskokatolické církve ji ale odmítla.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)