Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plečnikův kostel na Vinohradech bude mít novou fasádu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 25. července 2019 7:36
Plečnikův kostel na Vinohradech bude mít novou fasádu

Ilustrační snímek - cesta do Chrámu Nejsvětějšího srdce Páně v Praze
Autor: paulinky.cz

Praha - Farnost u kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad zahájila velkou opravu pláště této významné stavby a památky. Opravy za skoro 15 milionů korun jsou rozděleny do několika etap a skončit by měly nejpozději v roce 2022. Farnost to uvedla na svém webu.

Generální oprava vnějšího pláště kostela a jeho zázemí navazuje na opravu zvonice, která se uskutečnila v uplynulých dvou letech. V současné době se provádějí práce zednické, štukatérské, klempířské a kamenické na celém vnějším plášti kostela. Stavba je národní kulturní památkou, všechny práce se dělají pod stálým památkovým dohledem.

Důvodem oprav je podle faráře Jana Houkala neutěšený stav vnějšího pláště kostela, od vzniku stavby nebyl v takovém rozsahu jako teď opravován. Nejde sice o havarijní stav, ale právě o to, aby se kostel, respektive některé jeho části do něj postupem času nedostaly, upozornila farnost.

Farnost ve výběrovém řízení vybrala jako zhotovitele společnost Vlčí stavby, která podala nejnižší cenovou nabídku. Celková cena je 14,85 milionu korun včetně DPH. Na opravu farnost žádala příspěvky od ministerstva kultury, pražského magistrátu a Městské části Praha 3, přesto velká část nákladů připadá na samotnou farnost, uvádí.

V roce 2019 se budou konat tři etapy, které mají stát dohromady sedm milionů korun. Oprava začala západní fasádou, letos se počítá přinejmenším ještě s jižní a východní stranou fasády hlavní lodi a sakristie. Na rekonstrukci jižní strany fasády dostala farnost 2,3 milionu korun od magistrátu, na rekonstrukci východní fasády 700.000 korun od ministerstva a 165.000 korun od Prahy 3. Spolupodíl farnosti letos vychází na čtyři miliony korun.

K tomu chce farnost opravit dveře a okna; náklady na ně nebyly pro svou specifičnost do projektu záměrně zahrnuty a budou teprve vyčísleny. Vedle generální opravy se letos opravují některé části interiéru věže a mělo by se pokračovat v čištění a drobných opravách postranních oltářů. Farnost proto uvítá příspěvek od věřících, možnosti, jak přispět, lidé najdou na webu.

Plečnikova stavba je je jednou z nepřehlédnutelných dominant Vinohrad. Architekt, který stál za prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka i za přestavbou Pražského hradu, rozpracoval objekt kostela i jeho interiér do nejmenších detailů. Stavba byla dokončena v roce 1932. Kostel koncem minulého roku dostal nový oltář z bílého carrarského mramoru. Jeho instalování bylo nejznatelnějším zásahem do interiéru kostela od doby vzniku stavby. Farnost oltář zaplatila z vlastních zdrojů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)