Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jezuité odcházejí z Kolína. Kapucíni chtějí klášter prodat

Domácí zpravodajství / kir / jesuit.cz, kapucini.cz / 19. listopadu 2019 23:07
Jezuité odcházejí z Kolína. Kapucíni chtějí klášter prodat

kapucinský kostel s areálem kláštera v Kolíně
Autor: www.cestyapamatky.cz

Kolín - Po dvaceti osmi letech opustí v roce 2020 jezuité své působiště v Kolíně a uzavřou svůj exerciční dům v kolínském klášteře, uvádí řád na svém webovém profilu jesuit.cz.

Dům sloužil nejprve deset let jako noviciát řádu, později jako exerciční dům. Řád kapucínů, který je majitelem budovy, se v roce 2018 rozhodl klášter prodat. Čeští jezuité nejprve usilovali o nalezení prostředků pro koupi a rekonstrukci kláštera. Nový provinciál České provincie Tovaryšstva Ježíšova Petr Přádka po konzultacích se svými poradci nyní rozhodl, že jezuité již nebudou usilovat o koupi kláštera od kapucínů a exerciční dům opustí. Tento fakt neznamená zánik dávání duchovních cvičení v naší zemi. Exercicie zůstávají prioritu českých jezuitů, neboť toto zaměření je v souladu s universálními apoštolskými preferencemi, které byly potvrzené Svatým otcem pro nacházející dekádu pro Tovaryšstvo na celém světě.

Jezuitský provinciál Petr Přádka i ředitel exercičního domu Petr Vacík vyjádřili svou vděčnost všem spolupracovníkům, dobrovolníkům a sponzorům, kteří pomáhali v posledních letech s rozvojem a provozem exercičního domu.

Všechny dosud zveřejněné kurzy duchovních cvičení se budou konat. K ukončení provozu exercičního domu dojde pravděpodobně během druhého čtvrtletí roku 2020.

Řád kapucínů se na svých stránkách kapuciny.cz prezentuje jako společenství bratří inspirované duchem sv. Františka z Assisi a dále uvádějí: "Charisma řádu vyjádřil sv. František hned v úvodu své Řehole: "Řehole a život menších bratří je toto: Zachovávat svaté evangelium našeho Pána Ježíše Krista, životem v poslušnosti, bez vlastnictví a v čistotě. Kromě této Františkovy Řehole považujeme pro sebe za závaznou i jeho Závěť."

V současné době je v České republice členy řádu 15 kněží, 15 bratří laiků, 5 bratři juniorů a jeden novic. Magazin Christnet požádal provinciála řádu kapucínů pana Dismase Michaela Tomaštíka o vyjádření. Ten k celé záležitosti prodeje kláštera jen uvedl, že není v jeho zájmu tuto záležitost medializovat. 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)