Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČBK navrhla do Rady České televize ekonomku a analytičku Klausova institutu Lipovskou

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 24. ledna 2020 15:49
ČBK navrhla do Rady České televize ekonomku a analytičku Klausova institutu Lipovskou

Ilustrační foto
Autor: Česká televize

Praha - Poslanecká sněmovna tento týden zveřejnila seznam kandidátů do Rady České televize a Rady Českého Rozhlasu. Do rad obou institucí kandiduje dohromady 122 lidí. Oprávněné organizace mohly předkládat návrhy kandidátů do půlnoci 20. ledna. 

Příležitost nominovat vlastní kandidáty využily i některé církve a náboženské společnosti. Mezi 90 navrženými jmény do Rady ČT jsou například Joel Ruml, navržený Českobratrskou církví evangelickou, Petr Vaďura navržený Evangelickou církví metodistickou, nebo Pavel Chalupa, kterého nominovala Židovská liberální unie. Církev československá husitská navrhla jako kandidáta do Rady ČRo kazatele a publicistu Ervína Kukuczku.

Zatímco většina zmiňovaných kandidátů pracují jako duchovní, nebo se věnují médiím, Česká biskupská konference se rozhodla do Rady ČT jmenovat ekonomku Hanu Lipovskou. Ta vystudovala Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity, kde dále působí na katedře ekonomie. Lipovská působí od roku 2015 také jako externí analytička Institutu Václava Klause.

Lipovská dříve zdůrazňovala, že se o televizi nezajímá. Minulý rok v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedla: „Není to můj obor, televizní tvorbu prakticky nesleduji, je mi lhostejná.“ A doplnila, že by přivítala zrušení veřejnoprávních médií: „Nerozumím smyslu existence veřejnoprávních médií. Neznám jediný pořád České televize, který by nemohla vysílat komerční stanice.“

„Návrh na nominaci kandidáta ČBK do Rady ČT vzešel ze strany členů ČBK a následně proběhlo hlasování mezi všemi biskupy,“ uvedla pro Christnet vedoucí tiskového střediska ČBK Monika Klimentová. Na otázku z jakých důvodů se ČBK rozhodla navrhnout právě Lipovskou neodpověděla.

V prvním únorovém týdnu uspořádá sněmovní volební výbor veřejné slyšení s kandidáty. Následně zúží počet nominantů tak, aby na jedno volné místo připadali vždy tři. V březnu se pak bude volit šest nových radních České televize a dva radní Českého rozhlasu.

Rada ČT má patnáct členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna. Členové Rady jsou voleni na funkční období 6 let, přičemž každé 2 roky je volena jedna třetina členů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)