Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Želivský klášter připomene 70. výročí úmrtí faráře Josefa Toufara

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 20. února 2020 11:26
Želivský klášter připomene 70. výročí úmrtí faráře Josefa Toufara

P. Josef Toufar u dveří číhošťského kostela
Autor: Archiv Miloše Doležala

Želiv (Pelhřimovsko) - Želivský klášter si v pátek a sobotu připomene 70. výročí úmrtí číhošťského faráře Josefa Toufara. Zemřel 25. února 1950 následkem surového zacházení příslušníků Státní bezpečnosti (StB) při vyšetřování takzvaného číhošťského zázraku. Klášter v pátek nabídne přednášky o obětech komunistické perzekuce, texty básníka Jana Zahradníčka, scénické čtení nebo dobové fotografie. V sobotu bude součástí vzpomínky eucharistie za oběti komunistické zvůle. ČTK to sdělili organizátoři Miloš Doležal a Tomáš Petráček

Doležalova přednáška se bude věnovat kromě Toufara i dalším obětem události, která se stala pro komunisty záminkou k pronásledování představitelů církve. Ve vězení skončil i opat želivského kláštera Vít Tajovský. Ve vykonstruovaném procesu byl odsouzen ke 20 letům vězení. Zemřel 11. prosince 1999 ve věku 87 let, v den 50. výročí takzvaného číhošťského zázraku, při kterém se podle některých věřících pohnul kříž na oltáři kostela.

Želivský klášter připomene 70. výročí úmrtí faráře Josefa Toufara

Klášter premonstrátů s kostelem Narození Panny Marie v Želivě.
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

První přednáška Miloše Doležala začne 21. února v 10:00, ve 13:30 na ni naváže přednáška Jana Wiendla rozebírající texty katolického básníka Jana Zahradníčka. Večer budou s programem Kam zmizel můj strýc, pane prezidente? účinkovat členové a akademici České filharmonie a Dismanův rozhlasový dětských soubor. Toufarovi a jeho kněžství se budou věnovat i sobotní přednášky v 9:00 a 10:00 hodin. Mši za oběti komunistické zvůle bude sloužit biskup Jan Vokál. Vzpomínku ukončí v 15:00 čtené pásmo s varhanním koncertem Petra Žáka.

Další připomínkou faráře Toufara bude bohoslužba sloužená v den jeho úmrtí v bývalém Státním sanatoriu v pražské Legerově ulici v pokoji, kde zemřel. Toufarovy bude věnované také setkání 2. března v Knihovně Václava Havla, kde bude mimo jiné představená kniha Miloše Doležala Velký pátek P. Josefa Toufara.

Události, které vedly k Toufarově smrti, si v prosinci loňského roku připomněla i Číhošť, ve které byl farářem. Teolog Marek Vácha tam připomněl, že okolnosti pohybu kříže na oltáři jsou dodnes nejasné. Nezinscenovali ho věřící a zřejmě ani StB. Ještě absurdnější se podle Váchy zdá hypotéza, že by kříž nainstaloval sám Toufar. "Zůstává tak veliká záhada: nikdo zvenku to nebyl a nebyl to nikdo zevnitř. ... To jediné, co víme s jistotou je, že na konci příběhu máme k smrti zmučeného, zavražděného kněze," řekl Vácha.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)