Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka vyzval k modlitbám za Náhorní Karabach

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 3. října 2020 22:02
Kardinál Duka vyzval k modlitbám za Náhorní Karabach

Kardinál Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Roman Albrecht / Creative Commons

Praha - Kardinál Dominik Duka dnes vyzval věřící, aby se modlili za mír v Náhorním Karabachu. Uvedl to v prohlášení, které zaslal ČTK mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz. Boje o Náhorní Karabach mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami dnes pokračují šestý den. Spor o enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem panuje mezi oběma zeměmi dlouhodobě.

"S arménskými křesťany nás spojuje solidarita, kterou projevil především pražský spisovatel Franz Werfel ve svém románu Čtyřicet dní. Tyto události líčící genocidu arménského národa v letech první světové války jsou nejenom historickou vzpomínkou, ale vyvolávají obavu o osud našich křesťanských bratří," uvedl Duka.

V roce 1988 ještě za existence Sovětského svazu vypukl v místě ozbrojený konflikt a Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si podle odhadů vyžádala na 30.000 mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků.

V současné době se enkláva a přilehlý Lačinský koridor, vedoucí do Arménie, nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie, zatímco Ázerbájdžán považuje území za okupované.

Současné boje propukly v neděli ráno a jsou označovány za nejhorší od 90. let minulého století. Vyžádaly si již desítky mrtvých, včetně civilistů. Baku i Jerevan mobilizují zálohy a vzájemně se obvinily z útoků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)