Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prezidentem USA se stal katolík Biden, 8 z 10 evangelikálů volilo Trumpa

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 7. listopadu 2020 19:41
Prezidentem USA se stal katolík Biden, 8 z 10 evangelikálů volilo Trumpa

46. prezidentem Spojených států se stal Joe Biden
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

USA - Podle propočtů z již spočítaných hlasů vyhrál Joe Biden prezidentské volby a stane se 46. prezidentem Spojených států. Biden je teprve druhý katolík v historii země, který na tento post dosáhl. Prvním byl John Fitzgerald Kennedy, zvolený v roce 1961.

Donald Trump přitom v jeho zápasu o znovuzvolení získal podporu 8 z 10 bílých evangelikálních křesťanských voličů. Katoličtí voliči byli rozděleni přibližně rovnoměrně mezi Trumpa a jeho demokratického oponenta Bidena, vyplývá to z průzkumu AP VoteCast. Podle tohoto průzkumu 50 % katolíků v USA podpořilo Trumpa a 49 % upřednostnilo Bidena. Šetření veřejného mínění bylo provedeno na 110 000 respondentech ze všech amerických států.

Kampaně obou rivalů před volbami vyzývaly k volbě na základě náboženského vyznání. Trumpovi podporovatelé tvrdili, že věrní katolíci by neměli volit Bidena jakožto kandidáta hájící právo ženy na potrat. Bidenovi příznivci zase tvrdili, že Trump příliš rozděluje společnost a selhal v otázkách sociální spravedlnosti, které jsou součástí sociální nauky římskokatolické církve.

Biden často mluví o tom, že mu jeho katolická víra pomohla překonat smrt jeho první ženy a dcery při dopravní nehodě v roce 1972. „Stejně jako pro mnoho lidí byla moje víra pevným základem mého života: poskytla mi útěchu v okamžicích ztráty a tragédie, držela mě při zemi a v pokoře v časech triumfu a radosti,“ uvedl ve vyjádření Biden podle zpravodajského serveru iRozhlasu.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)