Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež v novoročním požehnání mluvil o Jemenu i pandemii

Ze světa / vlu / ČTK / 1. ledna 2021 19:34
Papež v novoročním požehnání mluvil o Jemenu i pandemii

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes navzdory zdravotní indispozici, kvůli které se nezúčastnil silvestrovské ani novoroční bohoslužby, pronesl tradiční požehnání. V knihovně Apoštolského paláce po modlitbě Anděl Páně vyzval k mírovému řešení dlouholetého konfliktu v Jemenu a mluvil i o tom, že pandemie koronaviru je důležitou lekcí toho, jak důležitá je starost o bližní.

Vatikán na Silvestra informoval, že papež se kvůli silné bolesti zad a nohy způsobené zánětem sedacího nervu nezúčastní silvestrovské bohoslužby Te Deum ani novoroční bohoslužby. Mše místo něj odsloužili kardinálové Giovanni Battista Re a Pietro Parolin. Modlitbu Anděl Páně ale papež pronesl osobně, aniž na sobě nechal znát jakoukoli bolest, a popřál lidem „rok míru a naděje“.

Obvykle hlavní představitel katolické církve novoroční požehnání uděluje z balkónu Svatopetrské baziliky, letos se ale kvůli pandemii covidu-19 konají všechny sváteční akce uvnitř, aby se na náměstí před chrámem nescházely davy věřících. Papežova slova si mohli věřící vyslechnout naživo na internetu.

Papež letos obrátil pozornost k Jemenu, kde kvůli konfliktu žijí „děti bez vzdělání, léků a o hladu“. Podle Vatikánského rozhlasu doplnil: „… chci vyjádřit bolest a obavy z dalšího vyostření násilí v Jemenu, které rozsévá bezpočet nevinných obětí a prosím o činy směřující k nalezení řešení, která by dovolila návrat míru těmto ztýraným národům. Bratři a sestry, mysleme na děti v Jemenu!“

Papež František připomněl také nigerijského biskupa, který byl minulou neděli unesen i se svým řidičem: „Vybízím vás také, abyste se připojili k modlitbě nigérijské arcidiecéze Owerri za biskupa Mosese Chikweho a jeho řidiče, kteří byli v minulých dnech uneseni. Prosme Pána za všechny ty, kdo se v Nigérii stali obětí podobných činů, aby se ve zdraví vrátili na svobodu a aby tato drahá země nalezla bezpečí, svornost a mír.“

Římský biskup mluvil i o nutnosti starosti o druhé a životní prostředí. „Pandemie nás naučila, jak moc je důležité zajímat se o problémy druhých lidí a sdílet s nimi jejich starosti,“ řekl František. „Tento postoj představuje cestu vedoucí k míru, protože usnadňuje vytváření společnosti založené na bratrských vztazích. Každý z nás, mužů a žen této doby, je povolán uskutečňovat pokoj: každý z nás, nebuďme k tomu lhostejní. Všichni jsme povoláni k uskutečňování míru každý den, v každé oblasti života a podávat ruku bratru, který potřebuje slovo povzbuzení, laskavé gesto a solidární pomoc. Je to pro nás úkol daný Bohem. Pán nám ukládá, abychom byli strůjci pokoje,“ uvedl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 124)