Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťané slaví svátek Tří králů, průvody se letos nekonají

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 6. ledna 2021 23:15
Křesťané slaví svátek Tří králů, průvody se letos nekonají

Albrecht Dürer, Klanění tří králů, 1504, Galleria degli Uffizi, Florencie
Autor: Wikipedia.org

Česká republika - Na dnešek připadá svátek Zjevení Páně v lidové tradici připomínka Tří králů - Kašpara, Melichara a Baltazara.  Slavnost (řecky Epifaneia) je zejména pro křesťany na Východě původním svátkem Kristova narození. Obvykle se začátkem ledna konají po Česku tříkrálové průvody, letos však kvůli šíření koronaviru nebudou. Tradiční sbírky se přesunuly do on-line prostoru. 

Svátek Tří králů odkazuje na skupinu mudrců, kteří se po pastýřích přišli do Betléma poklonit právě narozenému Ježíši. Počet tří se odvozuje od počtů darů. Královské koruny i jména jim přidala až o mnoho set let později umělecká tradice a lidová zbožnost. V církevním kalendáři je tento den uveden jako slavnost Zjevení Páně, která připomíná i Ježíšův křest.

Koledování a další původní české vesnické zvyky spojené se 6. lednem se v minulosti téměř vytratily. S tímto dnem se pojila řada zvyklostí. Děti na Tři krále chodily na koledu, zpívaly písně, po nichž většinou dostaly dar. Na dveře se svěcenou křídou psala písmena K+M+B, která se považovala za iniciály Tří králů. Jde však zřejmě o zkratku latinského nápisu Kristus žehnej tomuto domu - Christus mansionem benedicat.

Ředitel Charity: Rozhodnutí zakázat koledování bylo mým nejtěžším

V současnosti se tento den pojí zejména se sbírkami, ve kterých mohou lidé přispět na charitu. Tradiční Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou ČR na pomoc lidem v nouzi začala letos na Nový rok. Kvůli nynějším opatřením proti šíření covidu ale na rozdíl od předchozích ročníků nevycházejí koledníci do ulic. Lidé mohou do sbírky přispět on-line na webu sbírky www.trikralovasbirka.cz nebo do pokladniček v charitních centrech, kostelech, na úřadech nebo v některých obchodech ve svých regionech. Letos je zároveň mimořádně prodlouženo koledování do 24. ledna.

Jako dosud nejtěžší označil dnes ředitel Arcidiecézní charity v Olomouci (ACHO) Václav Keprt své rozhodnutí o zákazu osobního koledování. Stalo se tak poprvé od roku 2000, kdy tato tradice v olomoucké arcidiecézi vznikla. "Musím se přiznat, že rozhodnutí zakázat fyzické koledování v olomoucké arcidiecézi bylo pro mě jedno z nejtěžších, které jsem za těch 25 let udělal. Uvědomoval jsem si, kolika lidem tím způsobím mrzení. Koledníci chtěli vyjít, celkem 80 procent z nich na to bylo připraveno, věděl jsem, že lidé budou zklamaní, že nepřišli. Do poslední chvíle jsme vyčkávali, než jsme to stopnuli. Rozhodli jsme se vzhledem k vývoji, opravdu nemůžeme ohrozit ani koledníky, ani veřejnost," řekl dnes ČTK Keprt.

V případě, že se republika vrátí zpět do mírnějšího čtvrtého stupně systému PES, se koledníci mohou do terénu při dodržování platných opatření vydat. Záležet bude na rozhodnutí jednotlivých charit. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v úterý na tiskové konferenci uvedl, že pátý stupeň rizik bude v Česku s největší pravděpodobností platit i v příštím týdnu. Současná opatření zatím platí do neděle.

Výtěžek ze sbírky každoročně putuje na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným. Asi desetina výnosu sbírky je každoročně určena také na humanitární pomoc v zahraničí. Loni se ve sbírce vybralo rekordních 133 milionů korun.

Související články publikované v magazínu Christnet:

Koho přivedla hvězda do Betléma?

Bůh je jiný, překvapuje

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)