Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V katedrále sv. Víta lze s výjimkou chodit na ranní bohoslužby

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 2. března 2021 15:20
V katedrále sv. Víta lze s výjimkou chodit na ranní bohoslužby

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha
Autor: Wikipedia.org / Ugliku / Creative Commons

Praha - Pokud nejde o individuální duchovní péči a službu, platí omezení opustit okres i pro věřící, bohoslužbu tedy mohou navštívit pouze v okresu svého bydliště. V platnosti zůstává omezení na deset procent kapacity míst k sezení se zachováváním hygienických zásad jako jsou rozestupy, dezinfekce či nošení roušky nebo respirátoru. Od 1. března je možné navštěvovat ranní mše v 07:00 v katedrále sv. Víta, Pražský hrad je jinak celý uzavřený, uvedla katedrála dnes na facebooku.

Od 1. března platí z rozhodnutí vlády v ČR přísnější opatření v boji proti šíření koronaviru, omezen byl především pohyb osob. Platí výjimky pro cestování například za prací, vždy je ale musí člověk při náhodné kontrole doložit. Výjimka z cestování mimo okres je udělena také pro účast na pohřbu, nikoli ale pro účast na svatbě.

Pražský hrad, v jehož areálu se nachází katedrála sv. Víta, je v době pandemie dlouhodobě uzavřen. „Na základě rozhodnutí Kanceláře prezidenta republiky jsou od 1. března ranní mše svaté v 07:00 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha od pondělí do soboty přístupné veřejnosti,“ uvedla dnes katedrála. Podobné výjimky byly i pro některé bohoslužby v době vánočních svátků.

Lidé do areálu Hradu mohou vstupovat pouze z Hradčanského náměstí přes čtvrté nádvoří za doprovodu pracovníka Metropolitní kapituly, který tam účastníky bohoslužby vyzvedne krátce před jejím zahájením. K účasti na mši je nutné dostavit se nejpozději do 06:55. Podmínky účasti na bohoslužbě se řídí aktuálními hygienickými opatřeními.

Kromě této výjimky je do odvolání pro veřejnost uzavřen celý areál Pražského hradu. Pravidelné nedělní mše v 10:00 se budou vysílat přes internet a facebook. Areál Pražského hradu je v souvislosti s protipandemickými opatřeními uzavřen už d poloviny října. Původně se počítalo s dvoutýdenní uzávěrou, opatření ale platí již čtyři a půl měsíce. Pražský hrad se veřejnosti kvůli epidemii koronaviru uzavřel již na jaře. Lidé do jeho areálu nemohli vstoupit více než dva měsíce od poloviny března do druhé poloviny května.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)