Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se na Velký pátek modlil před téměř prázdným Svatopetrským náměstím

Ze světa / kir / ČTK, vaticannews / 3. dubna 2021 10:43
Papež se na Velký pátek modlil před téměř prázdným Svatopetrským náměstím

Papež při modlitbě křížové cesty
Autor: Flickr.com

Vatikán - Papež František se na Velký pátek večer zúčastnil velkopátečních obřadů křížové cesty. Kvůli koronavirové pandemii byla připomínka utrpění a umírání Ježíše Krista na kříži opět přeložena z obvyklého místa konání, kterým bývá od roku 1964 za přítomnosti tisícovek věřících římské Koloseum, na téměř prázdné Svatopetrské náměstí ve Vatikánu. Důležitou roli tu měly děti, které u 14 zastavení křížové cesty četly texty tlumočící jejich obavy a sny. František jim odpovídal modlitbami.

Na náměstí před Svatopetrskou bazilikou se kvůli protiepidemickým omezením sešly zhruba jen dvě stovky věřících. Na začátku modlitby křížové cesty ležel 84letý papež podle tradice na zemi před oltářem ve Svatopetrské bazilice. Děti pak ve svých meditacích na náměstí osvětleném řadou svící ve tvaru kříže hovořily o svých osudech, o koronavirové pandemii, hladu, hádkách rodičů, válce nebo také o mafii.

Velkopáteční kázání v Bazilice sv. Petra nadepsal kazatel papežského domu kardinál Raniero Cantalamessa veršem z listu Římanům „První z mnoha bratří“ (8,29). V kontextu poslední encykliky papeže Františka vybízející k všeobecnému bratrství položil důraz na jednotu uvnitř církve. V kázání varoval před štěpením církve, vycházejícím z politických ideologií. "Musíme se poučit z příkladu Ježíše a evangelia," vyzval kardinál.

Už ve čtvrtek se kvůli pandemii neuskutečnil jeden z tradičních obřadů Zeleného čtvrtka - omývání nohou. V minulých letech se papež vydával do vězení či jiných zařízení, aby tam symbolicky omyl nohy lidem, kteří jsou na okraji společnosti.

Na velikonoční vigílii nebudou letos křestní obřady, ale pouze obnova křestních slibů. Bohoslužbu ze slavnosti Vzkříšení Páně bude papež celebrovat v Bazilice sv. Petra, odkud také pronese velikonoční poselství a udělí požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu) bez účasti věřících na náměstí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)