Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Německo se potýká s antisemitskými incidenty, včetně útoků na synagogy

Ze světa / juml / ČTK / 13. května 2021 23:14
Německo se potýká s antisemitskými incidenty, včetně útoků na synagogy

Nová synagoga v Gelsenkirchenu
Autor: Wikipedia.org / Daniel Ullrich / Wikimedia Commons

Berlín - V Německu se v posledních dnech množí útoky na synagogy. Ústřední rada Židů v Německu dnes označila středeční protiizraelský protest před synagogou v západoněmeckém Gelsenkirchenu za projev "čirého antisemitismu". Německý ministr zahraničí Heiko Maas řekl, že německý stát musí zajistit ochranu synagog.

V uplynulých dnech byla mnohá německá města svědky protestů, útoků na synagogy a dalších incidentů včetně pálení izraelských vlajek. Události zjevně souvisí s vyostřením konfliktu mezi Izraelem a Palestinou.

Protiizraelské protesty se konaly v Berlíně, Hamburku či Hannoveru. V Bonnu či Mannheimu byly poničeny synagogy. Ústřední rada Židů v Německu na twitteru ukázala video s desítkami protestujících s palestinskými a tureckými vlajkami a sprostě nadávajících na Židy. "Nenávist vůči Židům uprostřed Gelsenkirchenu před synagogou. Doba, kdy byli Židé terčem urážek uprostřed ulice, měla být už dávno minulostí. Toto je čitý antisemitismus, nic jiného!" uvedla organizace.

V některých městech byly strženy nebo páleny izraelské vlajky, které radnice vyvěsily na připomenutí navázání diplomatických vztahů mezi Spolkovou republikou Německo a Izraelem 12. května 1965. Stržena a spálena byla například izraelská vlajka před radnicí v Solingenu. V Berlíně někdo v noci na dnešek ukradl izraelskou vlajku vlající před centrálou vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Už v úterý v noci policie zadržela 13 podezřelých v západoněmeckém Münsteru poblíž tamní synagogy poté, co tam shořela izraelská vlajka. V Bonnu několik lidí poničilo vchod synagogy kameny a i zde policisté našli spálenou vlajku. V nedalekém Düsseldorfu někdo zapálil odpadky na památníku připomínajícím místo, kde dříve stávala synagoga.

V Mannheimu dnes ráno vyjížděla policejní hlídka k synagoze. Neznámý pachatel rozbil její okno "tupým předmětem".

"Stát musí zaručit bezvýhradnou bezpečnost synagog v zemi," řekl v rozhovoru s médii skupiny Funke německý ministr zahraničí Heiko Maas. "Vůči útokům na synagogy musí být v naší zemi nulová tolerance," dodal sociální demokrat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)