Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelická církev zvolí nové vedení. Z regionálních primárek vzešlo několik kandidátů

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 19. května 2021 21:24
Evangelická církev zvolí nové vedení. Z regionálních primárek vzešlo několik kandidátů

Z jednání synodu ČCE v září 2020
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - Volba nové synodní rady, která bude stát v čele Českobratrské církve evangelické (ČCE) dalších šest let, a rozhodování o dalším chodu církve. To je hlavním úkolem zasedání Synodu ČCE. Proběhne v pátek 21. května v Praze (v Komunitním centru Matky Terezy na Chodově) a v době mimořádných protiepidemických opatření bude mít zkrácený, jednodenní formát, uvádí se v tiskové zprávě ústředí evangelické církve.

„Letošní synod bude specifický. Již minulý rok jsme museli synod posunout z jara na podzim. Letos se musíme vejít s jednáním do jednoho dne, protože lidé nemají kde přespat. Bohužel není možné pozvat veřejnost, protože bychom nesplnili podmínky rozestupů. Přesto věříme, že volby proběhnou hladce a církev si zvolí na šest let nové vedení. Jsme připraveni i na záložní setkání online, ale věříme, že se sejdeme prezenčně,“ upřesňuje Martin Balcar, vedoucí oddělení komunikace ČCE.

Synod je nejvyšší zákonodárné a řídící shromáždění (parlament) ČCE. Schází se jednou ročně. Skládá se ze 74 volených poslanců z jednotlivých seniorátů (správní celek církve srovnatelný s diecézí) a poradců.

Letos čeká synodní shromáždění i volba nové synodní rady, šestičlenného správního orgánu ČCE. V jejím čele stojí dva statutární představitelé církve: synodní senior(-ka) (farář či farářka) a synodní kurátor(-ka) (laik). V současnosti je synodním seniorem Daniel Ženatý a synodním kurátorem Vladimír Zikmund. Oba již svoji funkci neobhajují, ani nekandidují do synodní rady, jak avizovali před průzkumnou volbou v rámci zasedání konventů (místních synod) regionálních seniorátů. Ze stávajících členů synodní rady se mezi faráři o znovuzvolení ucházejí Pavel Pokorný a Ondřej Titěra, z laických zástupců pak Jiří Schneider. Jediná žena v současné synodní radě Eva Zadražilová svoji funkci po druhém volebním období také neobhajuje. Kromě Pokorného a Titěry z navržených farářů ve zmiňované průzkumné volbě veřejně přijal kandidaturu Roman Mazur, současný senior Pražského seniorátu, který v seniorátech dostal třetí nejvyšší počet hlasů. Nejvíce hlasů v průzkumné volbě konventů získali Pavel Pokorný a Jiří Schneider.

Laických kandidátů je více a jsou mezi nimi i dvě ženy, Simona Kopecká z Opavy a Jana Šarounová z Prahy. Kandidaturu přijali i Daniel Fojtů ze Vsetína a Petr Štulc z Prahy. Všichni jmenování se zúčastnili i veřejné on-line debaty pořádané Spolkem evangelických farářů. Tento okruh jmen ale nemusí být konečný a na synodu i před ním mohou být navrženi i další kandidáti. Podle ústředí církve volba nové synodní rady proběhne velmi pravděpodobně v pátek před polednem. Podmínkou volitelnosti do synodní rady je věková hranice minimálně 35 let a maximálně 70 let v den volby. Funkční období nově zvolené rady začne v listopadu letošního roku. V historii církve nebyla zatím zvolena žádná žena do pozice synodní seniorky. Synodní kurátorky pak byly již tři: Lýdie Roskovcová, Mahulena Čejková a Lia Valková.

Synod se bude zabývat také dosavadním fungováním a hospodařením církve v souvislosti s přechodem na samofinancování. Na programu je projednání otázek kolem stavby dvou pražských škol Evangelické akademie, investice v krkonošském středisku církve Horský domov, vrcholící příprava nového evangelického zpěvníku či výstupy komise zabývající se přípravou rozhovoru a stanoviskem ČCE k otázce manželství dvou lidí stejného pohlaví.

Podrobný program a další informace naleznete na www.synodcce.cz, kde bude aktualizovaná textová online reportáž z jednání: minutu po minutě budou v průběhu synodu přibývat aktuální rychlé zprávy ze sálu, stejně jako podrobnější články nabízející kontext a podrobnosti, stojí v závěru tiskové zprávy ústředí církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)