Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mnichovský arcibiskup Reinhard Marx požádal papeže o uvolnění z funkce

Ze světa / kir / ČTK / 5. června 2021 16:45
Mnichovský arcibiskup Reinhard Marx požádal papeže o uvolnění z funkce

Arcibiskup Marx byl jmenován kardinálem při konzistoři 20. listopadu 2010
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Mnichov - Mnichovský arcibiskup Reinhard Marx nabídl papeži Františkovi svou rezignaci. Ve svém dopise adresovaném papeži svůj krok podle německých médií zdůvodnil mimo jiné nedostatečným vypořádáním církve se skandály kolem sexuálního zneužívání.

Jeden z nejvýznamnějších církevních představitelů v Německu napsal, že na sebe chce vzít svůj díl odpovědnosti za "katastrofu sexuálního zneužívání církevními funkcionáři v uplynulých desetiletích". Podle 67letého Marxe se církev při zpracování těchto událostí ocitla na "mrtvém bodě".

Marx, který stál v letech 2014 až 2020 v čele Německé biskupské konference, napsal, že vyšetřování v uplynulých deseti letech ukázalo "mnoho osobních selhání a administrativních omylů, ale také institucionální nebo systémové vady".

V roce 2018 ze zprávy iniciované samotnou katolickou církví v Německu vyplynulo, že duchovní v zemi v letech 1946 až 2014 zneužili nejméně 3677 lidí. Více než polovině obětí bylo do 13 let a téměř třetina z nich byli ministranti.

Letos jiná zpráva o sexuálním obtěžování vynesla na světlo mnoho podobných případů v arcidiecézi se sídlem v Kolíně nad Rýnem. Hamburský arcibiskup, který dříve v Kolíně nad Rýnem působil, papeži rovněž nabídl rezignaci a byl mu povolen "oddechový čas".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)