Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Projekt Brno a jeho chrámy letos pozve do nejstaršího a nejmladšího kostela

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 5. června 2021 17:08
Projekt Brno a jeho chrámy letos pozve do nejstaršího a nejmladšího kostela

Ilustrační foto: nový kostel v Brně Lesné
Autor: Clovekavira.cz / Karel Pažourek

Brno - Turistické informační centrum zpřístupňuje jako součást projektu Brno a jeho chrámy liturgická místa ve městě. Projekt začíná 15. června a potrvá do 15. září. V tomto období mohou lidé od úterý do soboty navštívit například baziliku Nanebevzetí Panny Marie či minoritský kostel svatých Janů s Loretou. Nově budou v soboty a neděle otevřena také dvě speciální místa, a to nejmladší brněnský kostel na Lesné a naopak nejstarší funkční kostel v Brně Komárově. V tiskové zprávě to dnes uvedla za TIC Brno Hana Novosadová.

"Nejde jen o velké chrámy. Město je plné kaplí, kapliček, božích muk, křížků a podobně. Prohlídkami a přednáškami chceme upozornit i na tyto drobné sakrální stavby, které přispívají k podobě města," uvedla ředitelka centra Jana Janulíková. Kromě pravidelně otevřených kostelů je možné navštívit i komentované prohlídky a přednášky, které se týkají brněnských chrámů i významných osobností spojených s církví.

Projekt Brno a jeho chrámy letos pozve do nejstaršího a nejmladšího kostela

Kostel svatého Jiljí, Brno-Komárov
Autor: Wikipedia.org / Michal Klajban / Creative Commons

Tematické prohlídky začínají návštěvou více než stoleté kaple svatého Václava v Žabovřeskách, která nedávno prošla rekonstrukcí. Na začátku července se zájemci podívají do funkcionalistické stavby architekta Otto Eislera, která je jedinou synagogou na území Moravy a Slezska, která slouží duchovním účelům židovské komunity. Výklad historičky Táni Klementové bude věnován zásadním momentům brněnské židovské historie, hlavním tradicím a zvykům judaismu, ale i dramatickému životnímu příběhu autora stavby.

Na srpen je v plánu cykloprohlídka, kdy se zájemci na trase dlouhé 12 kilometrů zastaví u sedmi staveb. Program Brno a jeho chrámy je celý zdarma. Tematické prohlídky je z kapacitních důvodů třeba rezervovat předem. Učinit tak lze v infocentrech nebo on-line.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)