Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kvůli majetkovému vyrovnání státu s církvemi je ukončeno 2775 sporů ze 4053

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 21. června 2021 22:26
Kvůli majetkovému vyrovnání státu s církvemi je ukončeno 2775 sporů ze 4053

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Petr R. / Creative Commons

Praha - Ministerstvo kultury eviduje 4053 soudních sporů, v nichž se řeší případy majetkového vyrovnání státu s církvemi. Ukončených sporů je 2775. Vyplývá to ze zprávy o dopadech zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi za rok 2020, kterou v pondělí vládě předloží pro informaci ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Ministerstvo kultury (MK), které má církve v gesci, shromažďuje údaje o soudních sporech od jejich aktérů, respektive od vládních a státních institucí, Asociace krajů a Svazu měst a obcí. Nejvíce soudních sporů, 1470, se týká Úřadu pro zastupování státu ve věcích majetkových (ÚZSVM) a Státního pozemkového úřadu, který figuruje ve 1226 soudních sporech.

Zpráva konstatuje, že čísla v ní uvedená lze brát jen jako orientační. V některých případech totiž mohou být soudní spory evidovány duplicitně tak, že žalovanými jsou třeba Lesy ČR i Státní pozemkový úřad, případně ÚZSVM. Další zkreslení může plynout z toho, že některé povinné osoby v některých fázích procesu vydávání majetku nerozlišují mezi zemědělskými a nezemědělskými nemovitostmi. Tato data jsou pak souhrnně uváděná buď mezi zemědělskými nemovitostmi, nebo mezi jinými věcmi než zemědělskými nemovitostmi.

Za orientační je třeba považovat i počet vydávaných movitých věcí. Zvláště se totiž neevidují movité věci, které se vydávají jako součást nemovitých věcí, nebo které s nemovitou věcí funkčně souvisejí. Další nepřesnosti mohou plynout z toho, že výzvy na vydání nemovitých věcí se podávají podle stavu zapsaného v pozemkových knihách, ale vydávané nemovité věci jsou nemovité věci vydané podle stavu v katastru nemovitostí. Oproti předchozí výroční zprávě nejsou také aktualizovány údaje, které se týkají žalob vedených proti krajům a obcím. „Asociace krajů ministerstvu sdělila, že nemá ani personální, ani finanční prostředky na shromažďování požadovaných údajů,“ uvádí zpráva.

Zákon o majetkovém vyrovnání začal platit 1. ledna 2013. Církve a náboženské společnosti měly rok na podání žádostí, nakonec jich bylo přes 5000 ohledně více než 100.000 pozemků, téměř 2000 staveb a stovek uměleckých děl. Nejvíce žádostí dostaly Lesy ČR a Státní pozemkový úřad.

Dopady zákona se zabýval vládní výbor, který fungoval od roku 2014 a v roce 2018 byl zrušen. Mimo jiné čtvrtletně vládu informoval o postupu vydávání nemovitého i movitého majetku církevním subjektům. Naposledy se výbor sešel v roce 2016. V posledních letech MK vládě vždy ke konci června překládá zprávu za uplynulý rok.

Kromě vydání nemovitých a movitých věcí mají církve nárok na finanční vyrovnání za majetek, který stát nemůže vydat. Během 30 let získá 16 církví po započtení inflace kolem 80 až 90 miliard korun, přičemž Bratrská jednota baptistů se rozhodla, že finanční náhradu nechce. Zároveň se postupně snižuje státní příspěvek na financování církví, které by v roce 2030 měly fungovat už zcela nezávisle na státu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)