Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kříž z trámů z tornádem poničeného kostela bude mít papež na Slovensku na pódiu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 20. července 2021 22:19
Kříž z trámů z tornádem poničeného kostela bude mít papež na Slovensku na pódiu

Kostel sv. Jakuba staršího v Moravské Nové Vsi poničený tornádem (výřez fotografie)
Autor: Wikipedia.org / Tadeáš Bednarz / Wikimedia Commons

Morávská Nová Ves (Břeclavsko) - Papež František bude mít na pódiu při návštěvě Slovenska kříž vyrobený z trámů ze střechy z tornádem poničeného kostela v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. Bude šestimetrový, řekll ČTK farář kostela Marián Kalina. Maďarsko a Slovensko papež plánuje navštívit v první polovině září.

"Svatý otec se zajímá o dění ve světě, ví o tom tornádu a o těch katastrofách, které jižní Moravu postihly. Jde o iniciativu ze strany všech těch, kteří jeho návštěvu na Slovensku připravují," uvedl Kalina.

Kostel v Moravské Nové Vsi má po tornádu sice zachovanou klenbu, ale krov a střechu tornádo zničilo. Některá okna jsou rozbitá, včetně vitráže nad oltářním nástavcem. Zmizela špička věže, hodiny se zastavily krátce před půl osmou, tedy v čase, kdy tornádo udeřilo. Pryč jsou stromy, které kostel obklopovaly. Interiér je zachovalý.

Trámy, které mají putovat na Slovensko, budou ze střechy v úterý sundávat hasiči. "Zatím budou uloženy u starostky v Dolních Bojanovicích, aby se nikde neztratily. Teprve pak se zajistí převoz na Slovensko. Má to na starosti architekt, který vyhrál výběrové řízení na přípravu pódia pro Svatého otce. Od nás potřeboval, aby měl jeden trám šest metrů a a druhý tři metry. Aby byl kříž proporcionálně k tomu pódiu a prostoru," uvedl farář.

Papež František Slovensko navštíví 12. až 15. září poté, co odslouží mši v Budapešti. Na Slovensku má navštívit Bratislavu, Prešov, Košice a také významné poutní místo Šaštín. Kříž z poničeného kostela by měl být právě v Šaštíně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)