Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dobrovolníci pomáhají s obnovou osad v Rychlebských horách a přípravou velké pěší pouti

Kraje: Olomoucký / kir / / 9. srpna 2021 23:28
Dobrovolníci pomáhají s obnovou osad v Rychlebských horách a přípravou velké pěší pouti

ilustrační foto: Rychlebské hory na mapě republiky
Autor: Wikipedia.org

Jeseníky - Dobrovolníci z Česka, Francie a Nizozemska se sjeli v těchto dnech do Rychlebských hor, kde pomáhají s obnovou tamních zaniklých osad a poutních míst. Starají se například o staré ovocné stromy zapomenutých krajových odrůd, ale podílejí se také na přípravě velké pěší pouti zapadlými kouty Jesenicka, která se uskuteční po skončení tohoto workcampu, řekl ČTK vedoucí workcampu Martin Votava.

"Do Rychlebských hor letos přijelo celkem 11 účastníků ve věku od 20 až 40. Tentokrát je mezi nimi hodě lidí, kteří se na toto místo vrátili, což není úplně běžné v tomto projektu," uvedl Votava.

Na projektu spolupracuje Hnutí Brontosaurus Jeseníky a spolek INEX sdružující dobrovolné aktivity, zaměřuje se nejen na čištění a údržbu zaniklých osad a tamní zeleně, ale i na přípravě velké pěší pouti s názvem Putování zapadlými kouty Jesenicka, která se uskuteční od 9. do 15. srpna. Start má ve Zlatých Horách a cíl v Koutech nad Desnou. Poutníci denně ujdou podle Votavy kolem 20 až 30 kilometrů, zapojí se i někteří dobrovolníci z workcampu. "Na plánované trase pouti pracují na údržbě dvou míst, kapličky a bývalého vojenského areálu Muna s pamětním křížem připomínajícím odsun Němců," doplnil Votava.

Dobrovolníci pomáhají s obnovou osad v Rychlebských horách a přípravou velké pěší pouti

Kostel Panny Marie Pomocné ve Zlatých Horách
Autor: mariahilf.hyperlink.cz

Oblast Rychlebských hor se nachází v nejzápadnější části Slezska, v severozápadním výběžku okresu Jeseník. Zaniklé osady v Rychlebských horách, stejně jako mnoho dalších v českém pohraničí, opustili poslední obyvatelé před více než 70 lety. Postupně po vesnicích zůstaly jen zbytky zdí a staré ovocné stromy. Organizace Hnutí Brontosaurus Jeseníky začala po roce 2005 za pomoci dobrovolníků s obnovou osad, záchranou vzácných starých stromů i pozůstatků domů. V letošním roce se zaměřuje i na zaniklá poutní místa, po nichž povede trasa připravované pouti.

Myšlenka pouti vznikla jako pokračování aktivit po vydání knih Zmizelé Jesenicko, za kterými stojí právě Hnutí Brontosaurus. Cílem je vzbudit zájem o tato kdysi hojně navštěvovaná místa, která upadla v zapomnění, dodal Votava.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)