Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kandidát SPD Nerušil přerušil práci na arcibiskupství, v případě nezvolení se chce vrátit

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 31. srpna 2021 18:53
Kandidát SPD Nerušil přerušil práci na arcibiskupství, v případě nezvolení se chce vrátit

Josef Nerušil
Autor: Linkedin

Praha - Pražské arcibiskupství se dohodlo na přerušení pracovního poměru s Josefem Nerušilem, který kandiduje ve sněmovních volbách za SPD. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy a Deník N. Mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz ČTK řekl, že součástí dohody arcibiskupství s Nerušilem je to, že se o ní nebudou zveřejňovat detaily. „Pracovní smlouva pana Nerušila byla upravena tak, aby se mohl věnovat volební kampani,“ řekl.

„V případě volebního neúspěchu mohu na Arcibiskupství pokračovat, spíše však předpokládám volební úspěch a budoucí spolupráci na úrovni Poslanecká sněmovna – církev,“ vysvětlil Nerušil Deníku N. Úprava podle něj vznikla z jeho vlastní iniciativy. „S dohodou jsme všichni spokojeni,“ dodal.

Nerušil pracoval v komunikačním odboru arcibiskupství od roku 2014. Na starosti měl například sociální sítě, včetně facebookového a twitterového profilu kardinála Dominika Duky. Nerušilova kandidatura za SPD vyvolala kritiku v prostředí katolické církve. Nerušil je jedničkou pražské kandidátky SPD.

Dvě desítky osobností z katolické církve například koncem července v otevřeném dopise kardinálu Dukovi vyjádřily znepokojení nad spojováním církve s extremistickými politickými stranami. Dopis byl zejména reakcí na kandidaturu Nerušila ve volbách do Sněmovny za SPD a Hany Lipovské za Volný blok. Později se k němu připojilo dalších více než 1200 lidí, mezi nimi například kněz Marek Orko Vácha, Tomáš Halík, bývalý Dukův sekretář Vojtěch Macek, teolog Karel Skalický, spisovatel Jáchym Topol, hudebník David Koller, zpěvačka Hana Ulrychová nebo moderátorka Ester Janečková.

Autoři a signatáři dopisu uvedli, že politické subjekty, za něž Nerušil a Lipovská kandidují, zastávají krajní či extremistické názory a jejich postoje odporují základním principům křesťanství a evangelia. Dominik Duka vývzu k osobnímu setkání se signatáři odmítl.

Ke kritice se v létě připojil i předseda České biskupské konference a olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Uvedl, že politické postoje kandidátů do Sněmovny za strany s extrémními názory, kteří jsou spojováni s katolickou církví, nejsou postojem církve. Duka se s prohlášením předsedy ČBK ztotožnil.

Proti Nerušilově kandidatuře se důrazně vymezili také zástupci mnišských řádů a kongregací. NA začátku srpna vydala Konference mužských a ženských řeholí prohlášení, ve kterém uvedla znepokojení nad jeho politickou angažovaností za SPD a vyzvala ho, aby své působení v politice i Radě Českého rozhlasu nespojoval s křesťanstvím a římskokatolickou církví.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)