Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Tetíně příští víkend vyvrcholí akce k 1100. výročí smrti sv. Ludmily

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 10. září 2021 20:44
V Tetíně příští víkend vyvrcholí akce k 1100. výročí smrti sv. Ludmily

Svatá Ludmila, výřez z Votivního obrazu Jana Očka z Vlašimi
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Tetín (Berounsko) - V Tetíně na Berounsku 17. až 19. září vyvrcholí akce k 1100. výročí mučednické smrti sv. Ludmily, zakladatelky přemyslovské dynastie a babičky sv. Václava. Národní pouť spojenou se slavnostní mší doplní bohatý doprovodný program, jehož součástí budou hudební vystoupení, přednášky nebo výstavy, informovala dnes za organizátory Hana Tietze. Oslavy začnou v pátek v podvečer příjezdem lebky sv. Ludmily na Tetín a přivítáním papežského legáta Christopha Schönborna na radnici v Berouně. Vídeňský arcibiskup a kardinál Schönborn bude hlavním celebrantem sobotní mše na louce u fotbalového hřiště v Tetíně.

Ludmilina lebka bude vystavena v sobotu v kostele od 14:00 do 18:00. V sobotním programu jsou rovněž vystoupení revivalů skupin Beatles a Abba. Návštěvníci se také budou moci seznámit s příběhem české světice v loutkovém vyprávění, pobavit u klaunsko-mimického vystoupení s Vandou Hybnerovou, získat informace o Cyrilometodějské stezce napříč republikou a zúčastnit se vyhlášení celosvětového srazu Ludmil a Bořivojů. Komunitní centrum sv. Ludmily nabídne panelovou diskusi s odborníky a mnoho dalšího. V neděli bude pokračovat program pro veřejnost mší v kostele sv. Ludmily a trhem, na němž se návštěvníci poutě budou moci bavit až do večera.

V Tetíně, kde první česká světice zemřela, vznikl spolek Svatá Ludmila 1100 let, jenž přípravy na oslavy zahájil v roce 2015. Zakládajícími členy jsou vedle Tetína Mělník, Roztoky a farnosti v Berouně a Roztokách, k iniciativě se přidaly i Dobřichovice, Srbsko či Beroun.

Starosta Tetína a předseda spolku Martin Hrdlička uvedl, že výročí Ludmiliny smrti je pro obec největší událostí století. „Vážím si, kolik institucí, obcí a vůbec lidí se dalo dohromady, a to i přesto, že se v řadě témat rozcházejí,“ dodal. Svatou Ludmilu připomenou i akce v jiných městech, v Mělníku to bude slavnostní průvod na Mělnickém vinobraní nebo setkání u vizualizace sochy věnované Ludmile.

Ludmila kolem roku 889 ovdověla, přežila i své syny Spytihněva a Vratislava. Osudným se jí podle legendy stal spor s vdovou po Vratislavovi Drahomírou, které se nelíbilo, že velmožové svěřili výchovu Vratislavových potomků Ludmile. Drahomíra si patrně najala vrahy, kteří Ludmilu na přemyslovském hradišti Tetíně uškrtili. Stalo se tak údajně v noci na 16. září 921. Ludmila byla pohřbena na Tetíně. Vnuk Václav nechal její ostatky přenést do Prahy, kde byly uloženy v chrámu sv. Jiří na Hradčanech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)