Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež Jan Pavel I. bude blahořečen, stane se tak zřejmě příští rok na jaře

Ze světa / vlu / ČTK / 13. října 2021 17:58
Papež Jan Pavel I. bude blahořečen, stane se tak zřejmě příští rok na jaře

Albino Luciani byl v pořadí 263. papež. Byl zvolen 26. srpna 1978, zemřel 28. září téhož roku.
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Papež František schválil dekret, který uznává zázrak přisuzovaný jednomu z jeho předchůdců, Janu Pavlu I., informoval dnes Vatikán. Podle agentury Reuters tak bude tento papež, který stál v čele katolické církve v roce 1978 pouhých 33 dní, blahořečen a v budoucnu možná i svatořečen.

Datum blahořečení Jana Pavla I. zatím nebylo stanoveno, určí ho papež František. Podle agentury APA se beatifikace očekává příští rok na jaře. Proces blahořečení papeže, jehož rodné jméno bylo Albino Luciani, Vatikán zahájil v roce 2003.

Jan Pavel I. zemřel ve věku pětašedesáti let 28. září 1978 na srdeční zástavu. Získal si sympatie svým neformálním vystupováním. Při středečních audiencích promluval bez připraveného textu, citoval poezii, zval mladé účastníky k rozhovoru. V čele katolické církve ho pak vystřídal Jan Pavel II. 

Zázrakem, který mu je připisován, je podle serveru Vatican News uzdravení jedenáctileté dívky v Buenos Aires zasažené těžkou mozkovou dysfunkcí. K uzdravení došlo 23. července 2011, ve chvíli kdy vážný klinický stav nedával žádanou naději na záchranu. Prosba o přímluvu Jana Pavla I. byla iniciativou místního faráře, který byl velkým ctitelem papeže Lucianiho.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 134)