Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Opozice v Řecku kritizuje vládu za vstřícnost k církvi v době nové vlny epidemie

Ze světa / kir / ČTK / 4. listopadu 2021 0:40
Opozice v Řecku kritizuje vládu za vstřícnost k církvi v době nové vlny epidemie

Ilustrační foto: kostel na ostrově Santorini
Autor: Pixabay.com

Atény - Počet nových případů koronaviru se v Řecku drží druhým dnem nad 6000, což patří k nejvyšším údajům od začátku epidemie. Uvedly to zdravotnické úřady. Kvůli vysokému výskytu koronavirové infekce od soboty čeká zemi zpřísnění pandemických opatření. Opozice ale dnes kritizovala vládu, že mezi místy, kde při vstupu bude nutné prokázat bezinfekčnost, nejsou kostely, informovala agentura AFP.

Zdravotnické úřady dnes oznámily, že za předchozích 24 hodin se nákaza v jedenácti milionové zemi prokázala u 6150 lidí. To je o několik stovek méně, než kolik činil údaj z úterý, který byl nejvyšší od začátku epidemie. V úterý úřady oznámily 6700 případů za předchozí den.

Nová vlna nákazy zasáhla převážně nenaočkováné

"Nemyslím si, že pandemie skončila. Čelíme čtvrté vlně nákazy, která se týká především nenaočkovaných lidí," řekl dnes řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Podle něj díky očkování proti covidu-19 nebude nutné vyhlásit další plošnou uzávěru. Jeho vláda ale v úterý oznámila výrazné zpřísnění pandemických opatření. Nenaočkovaní lidé se budou muset od soboty prokazovat negativním testem při vstupu do míst, kde to doteď nebylo nutné. Jedná se například o banky, kadeřnické salony či veřejné úřady.

V seznamu míst chybí kostely, což velmi kritizovala levicová opozice. Podle ní tak konzervativní vláda vychází vstříc pravoslavné církvi, aby získala hlasy věřících. "Je neuvěřitelné, že zatímco počítáme nové případy a úmrtí, (premiér Kyriakos) Mitsotakis nepočítá nic jiného než hlasy," uvedl šéf hlavní opoziční strany Syriza Alexis Tsipras.

Vláda opatření hájí. "Jít do chrámu není stejné jako si zajít do hospody či si jít koupit boty," uvedl ministr zdravotnictví Thanos Plevris. Podle dalšího člena kabinetu patří náboženství k "životním potřebám", a proto jeho výkon nelze příliš omezovat.

V Řecku se od začátku epidemie koronavirová infekce prokázala u více než 750.000 lidí, v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo přes 16.000 nakažených. Zpřísněním opatření chce vláda mimo jiné obyvatele země motivovat k očkování. Plně naočkováno je v Řecku zhruba 60 procent obyvatel, což je podle serveru Our World in Data o několik procentních bodů více než v České republice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)