Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Předseda Rady Iustitia et pax ČBK biskup Malý zveřejnil prohlášení k situaci na hranici s Běloruskem

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 7. prosince 2021 0:49
Předseda Rady Iustitia et pax ČBK biskup Malý zveřejnil prohlášení k situaci na hranici s Běloruskem

Ilustrační snímek
Autor: www.cirkev.cz

Praha - Předseda Rady Iustitia et pax ČBK biskup Václav Malý zveřejnil prohlášení k situaci na hranici s Běloruskem. Text zveřejňujeme v plném znění: 

Necelých tisíc kilometrů od Prahy se podél hranice Běloruska s členskými státy Evropské unie odehrává mezinárodní drama, jehož protagonisty i obětmi jsou tisíce migrantů usilujících o vstup do EU. Zprávy z médií dokládají, že se migranti včetně malých dětí staly oběťmi běloruským režimem podporovaného obchodování s lidmi.

Česká rada IUSTITIA ET PAX nechce a nemůže hodnotit mezinárodně politické pozadí konfliktu. Nemá prostředky k ovlivňování sil podílejících se na příčinách této krize, nemůže přímo přispět k potírání doprovodných kriminálních jevů jako převaděčství nebo obchod s lidmi, doufá ale, že představitelé dotčených států a orgány EU se touto situací zabývají a vyvíjejí úsilí o nápravu situace, která každým dnem stupňuje humanitární krizi uprchlíků.

Nemůžeme a nesmíme humanitární aspekty této krize vytěsnit. S bolestí sledujeme dokumentární záběry z oblasti a nevěřícně se dozvídáme zprávy, že lidé i v těchto chvílích těžce strádají bez možnosti pomoci charitativních organizací jako jsou např. Lékaři bez hranic, Caritas Internationalis nebo UNHCR. Nechat zde uprchlíky na hranicích unie mrznout, hladovět, žíznit a umírat je pro naši současnou křesťanskou Evropu, apelující na dodržování morálních a mravních hodnot, obrovskou hanbou a známkou přezíravosti. Pokusme se proto ze svých pozic a postavení ve společnosti aktivně apelovat na kompetentní představitele, aby vedle kroků k řešení problému do oblasti pustili zástupce mezinárodních humanitárních i charitativních organizací.

Někteří z migrantů, např. rodiny s dětmi nebo nemocní z útrap či úrazů, by měli mít možnost projít namísto násilnými přesuny řádným řízením o asylu či mezinárodní ochraně. Bude to náročné, avšak vedle mocenských složek by bylo možné dát k dispozici i administrativní kapacity urychlující tato řízení. Také Česká republika disponuje několika tisíci nevyužitých míst v pobytových střediscích pro žadatele o azyl. Nabídněme proto oficiálně prostřednictvím našich institucí některým z migrantů (zejména rodinám s dětmi), možnost požádat o azyl v České republice. Jsme si vědomi, že ne všichni splňují mezinárodně platné podmínky, aby jejich žádost o azyl mohla být našimi orgány kladně vyřízena, ale mohli bychom v těch nejurgentnějších případech přispět ke zmírnění akutní situace.

Chápeme, že nedotknutelnost státní hranice každého suverénního státu či společenství musí být chráněna, stejně ale nesmí být přehlíženo utrpení a neštěstí každého člověka, prchajícího ze zoufalých podmínek vlastní země nebo bezvýchodné pasti prostoru uzavřeného mezi mocenskými silami.

Rada Iustitia et Pax (Spravedlnost a  mír) je jednou z rad České biskupské konference a svou činností již více než 20 let v České republice naplňuje, šíří a vysvětluje sociální nauku církve, sleduje otázky spravedlnosti doma i v zahraničí. Rada vydává prohlášení adresovaná příslušným státním a občanským institucím, všem občanům. Smyslem těchto dokumentů je podpořit co nejširší společenskou diskusi, a tak přispívat k nacházení řešení palčivých otázek současné společnosti s dosahem jak českého prostoru, tak evropského, resp. mezinárodního, a to v intencích sociálního učení církve.

K situaci v Bělorusku se nedávno vyjádřila i Ekumenická rada církví.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)