Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel Ludvík Armbruster jezuita, filozof a bývalý děkan Katolické teologické fakulty UK

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 18. prosince 2021 21:14
Zemřel Ludvík Armbruster jezuita, filozof a bývalý děkan Katolické teologické fakulty UK

Ludvík Armbruster
Autor: Pamět národa

Praha - Dnes krátce po poledni zemřel ve svých 93 letech Ludvík Armbruster, kněz Tovaryšstva Ježíšova a emeritní děkan Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Od šedesátých let minulého století působil Armbruster v Japonsku.

Ludvík Armbruster se narodil roku 1928 v Praze. Po maturitě vstoupil do české provincie Tovaryšstva Ježíšova. Po dvouletém noviciátě na Velehradě zahájil studium filozofie na Filozoficko-sociologickém institutu jezuitského řádu v Děčíně. V dubnu 1950 byl spolu se všemi řeholníky zatčen a po dvouměsíční internaci v Bohosudově vyhoštěn z republiky jako „nežádoucí osoba“.

Pokračoval ve studiích na papežské Gregoriánské univerzitě v Římě a po dvouletém studiu japonštiny na univerzitě Sophia v Tokiu obhájil doktorát z filosofie. Následovalo čtyřleté studium teologie na Teologické fakultě Sankt Georgen ve Frankfurtu nad Mohanem. Tam byl také v roce 1959 vysvěcen na kněze. Od roku 1961 žil a působil v Japonsku. Přednášel filozofii na univerzitě Sophia v Tokiu, nejprve jako docent, a od roku 1969 jako řádný profesor.

Po roce 1989 se aktivně zapojil do obnovy české jezuitské řeholní provincie a současně i obnovení a rozvoje vysokoškolského studia teologie u nás. Od roku 2003 stál jako děkan v čele Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Působil jako kněz v kostele sv. Ignáce v Praze.

Svůj dramatický životní příběh popsal v knize rozhovorů s publicistou Alešem Palánem, nazvané Tokijské květy.


Pašijová cesta křesťanů v Japonsku — Rozhovor s profesorem Ludvíkem Armbrusterem o Japonsku pro Christnet.eu z roku 2017

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)