Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prof. Karel Skalický slaví šedesát let kněžství

Domácí zpravodajství / zae / Vlastní zpráva / 23. prosince 2021 11:24
Prof. Karel Skalický slaví šedesát let kněžství

Prof. Karel Skalický
Autor: Nika Brunová

České Budějovice - Dnes slaví šedesát let kněžství česko-římský teolog, katolický kněz, exulant, univerzitní pedagog, redaktor a spisovatel prof. Karel Skalický.

Skalický se narodil 20. května 1934. Jako dvaadvacetiletý student pražské Zemědělské fakulty utekl z 15. na 16. června r. 1956 přes Rakousko do italského exilu, aby se mohl vydat na cestu za kněžstvím, k němuž se cítil být povolán. Po absolutoriu Papežské Lateránské univerzity byl jako bohoslovec Papežské koleje Nepomucenum vysvěcen na kněze, a to v Lateránské bazilice sv. Jana v tradičním prosincovém termínu r. 1961. Po vysvěcení působil v Oratoriu sv. Petra jako vychovatel mládeže, později, spolu s dr. Jaroslavem Škarvadou, jako druhý sekretář kardinála Josefa Berana v exilu. Účastnil se též závěrečné fáze Druhého vatikánského koncilu. Aktivně se podílel na životě řady exilových institucí, např. Křesťanské akademie Řím, Opus bonum, Velehrad. Stal se šéfredaktorem teologické revue Studie, duchovním správcem českých emigrantů v Itálii, kaplanem u školských bratří Maristů v Římě a dlouholetým profesorem fundamentální teologie teologické fakulty Lateránu.

V roce 1994 se vrátil do vlasti. Působil zprvu jako farář v rodném městě Hluboká nad Vltavou, zároveň se stal profesorem a posléze také děkanem Teologické fakulty Jihočeské univerzity, kde působí dodnes jako emeritní profesor. Dlouhá léta slouží v českobudějovickém kostele sv. Prokopa a sv. Jana Křtitele v Českých Budějovicích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)